Home > Morgonrapport: Ytterligare varningstecken uppstår…

Morgonrapport: Ytterligare varningstecken uppstår…

OMXS30 fortsatte vidare söderut på fredagen, efter inledningsvis positiva tongångar. Storbolagsindexet stängde vid lägsta prisnivån sedan slutet av april, -0.66 procent vid 1602.50 punkter. Omsättningen var fortfarande hög, men ändå något lägre än på torsdagen och uppgick till drygt 19 miljarder kronor. USA stängde svagt på plus på fredagen, och detta är också tongångarna under nattens handel i Asien. Ledande terminer pekar på en svagt positiv inledning på måndagen…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Efter att vi redan på torsdagen fick oroväckande säljstyrka i OMXS30, fortsatte vi vidare söderut på fredagen, efter en inledningsvis uppgång till 1620 punkter.

OMXS30 stängde vid dagslägsta 1602.50 punkter, vilket innebär att befinner oss strax ovanför den sentimentala heltalsnivån och tekniska nyckelnivån 1600 punkter.

Kortsiktigt är storbolagsindexet även kraftigt översåld vid 18.18 i RSI indikatorn, vilket pekar på att vi bör få en rekyl.

Trots en fortsatt nedgång som nu utmanar vår positivitet, noterar vi att nedgången fick något svagare säljstyrka på fredagen. Kanske inte helt oväntat, då köpare bör kliva fram och ge en ordentlig match vid denna viktiga stödnivå.

Morgonrapport: Ytterligare varningstecken uppstår…

Ledande terminer som amerikanska S&P 500 handlas på plus efter nattens handel i Asien, lika så utöver börsindex är oljan på plus.

Det råder alltså svagt positiva tongångar denna morgon, och vi väntas öppna omkring 1609 punkter, med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Vi ser fredagens stora nedgång som ytterligare ett varningstecken, och ett mer signifikant sådant.

Finns det fortfarande köpstyrka nog för att ta oss vidare norrut, eller är detta början på en vändpunkt vi ser?

Vi inväntar fortfarande en etablering under 1600 punkter i ett scenario med kraftigt förhöjd säljstyrka, innan vi blir allt för oroliga.

Till dess att ett sådant scenario uppstår, håller vi en positiv syn, ändock en mer försiktig sådan just nu.

OMXS30 skulle behöva kliva tillbaka över 1630 punkter under styrka inom kort, för att inte öka risken för en fortsatt nedgång.

Utöver 1630 ser vi tydligt i vårt dagsdiagram nedan att vi under återkommande tillfällen upplevt kraftigt motstånd från säljare kring årshögsta 1657 punkter.

Detta innebär att om ett utbrott över denna 1657 punkter uppstår och med styrka, ja då är fortfarande ett utmanande av sentimentala heltalsnivån 1700 och all time high 1720 punkter kvar i spelet.

Säljstyrka utmanar vår positivitet…

Som vi skrev redan i fredags så är det snart dags för lite fler rapporter att börja trilla in. H&M och Kappahl levererade överraskande positiva utfall föregående vecka, och ytterligare indextunga bolag kommer med rapporter om lite mer än en vecka.

Inför dagens handel inväntar fortfarande tekniska motståndsnivåer redan vid 1616, 1630, 1640, 1650, 1658 och 1670 punkter. Underliggande stödnivåer återfinns vid framförallt vid 1600, därefter 1594 och 1588 och 1580 punkter.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Fredagens viktigaste börshändelser.

Dags för Haldex att utmana 100 kronor…?

Föll som en sten på fredagsmorgonen efter att styrelsen drar tillbaka sitt stöd för Knorr-Bremses bud.

Haldex föll inledningsvis över -10 procent på fredagsmorgonen, efter att det framgick i ett pressmeddelande att bolagets styrelse drar tillbaka sitt stöd för Knorr-Bremses bud.

”Haldex styrelse gör den sammanvägda bedömningen att sannolikheten för att Knorr-Bremse ska erhålla nödvändiga konkurrensgodkännanden är mycket låg och väljer därför att inte längre bistå Knorr-Bremse i arbetet med konkurrensgodkännande från myndigheterna. Styrelsen kommer även avstyrka att Aktiemarknadsnämnden godkänner en förlängning av Knorr-Bremses bud”, heter det i pressmeddelandet.

Knorr-Bremses bud på 125 kronor per Haldex-aktie offentliggjordes redan i början av september 2016 och är villkorat av erhållande av tillstånd från relevanta konkurrensmyndigheter, och enligt Holdings ägde Knorr-Bremse 14.92 procent av Haldex den 23 september 2016.

Dags för Haldex att utmana 100 kronor…? Föll som en sten på fredagsmorgonen efter att styrelsen drar tillbaka...

Bussbolaget Nobina bromsar in efter rapport.

Föll inledningsvis över -9 procent, när resultat efter skatt kom in kraftigt under analytikernas förväntningar.

Bussbolaget Nobina redovisade på fredagen ett resultat före skatt kraftigt under väntade 83.7 miljoner på 50 miljoner kronor, i det första kvartalets brutna räkenskapsår (mars-maj, 2017/2018).

Även försäljningstillväxten kom in under förväntningarna med      2.3 procent. Väntat var en försäljningstillväxten på 2.5 procent.

Enligt bolagets vd låg flera faktorer bakom den lägre lönsamheten.

”Vi inleder året med ett kvartal där vi ökar omsättningen i samtliga våra länder men där förra årets omfattande kontraktsmigreringar med stora trafikstarter fortsätter belasta resultatet. Högre temporära kostnader för rekrytering samt en svagare utveckling i den interregionala trafiken bidrog också till att lönsamheten blev lägre jämfört med samma kvartal föregående år.

Bussbolaget Nobina bromsar in efter rapport. Föll inledningsvis över -9 procent, när resultat efter skatt...

Vilket innehav står ut mest i din portfölj sedan årsskiftet?

Från vår tidigare frågeställning i december, har enbart PowerCell uppvisat styrka i år.

Första halvåret har Tobii med 38 procent av rösterna åkt på störst bakslag, med nedgång på -41.25 procent sedan årsskiftet.

Trots en negativ utveckling för Orexo i år, har vi sedan maj fått en tydligt sidledes rörelse. Kraftsamling inför utbrott?!?

Än så länge leder PowerCell inom trion, och har sedan årsskiftet stigit hela +18.50 procent!

Vilket innehav står ut mest i din portfölj sedan årsskiftet? Från vår tidigare frågeställning i december, har enbart PowerCell uppvisat styrka i år.

Hålltider under dagen

Exklusive utdelning

 • Stendörren (0:50 kr kvartalsvis)

Makrostatistik

 • BOJ: Tankan-rapport 2 kv kl 1.50
 • Kina: Caixin industri-PMI juni kl 3.45
 • Silf/Swedbank: industri-PMI juni kl 8.30
 • Norge: industri-PMI juni kl 9.00
 • EMU: industri-PMI (def) juni kl 10.00
 • Storbritannien: industri-PMI juni kl 10.30
 • AF: veckostatistik kl 10.45
 • Danmark: industri-PMI juni kl 11.00
 • EMU: arbetslöshet maj kl 11.00
 • ECB: obligationsköp kl 15.45
 • USA: Markit (def) industri-PMI kl 15.45
 • USA: ISM industri-PMI juni kl 16.00
 • USA: bygginvesteringar maj kl 16.00

Övrigt

 • Politik: Almedalsveckan
 • Riksbanken: penningpolitiskt möte (räntebesked 4/7) kl 9.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades oregelbundet under det första halvårets sista handelsdag och avslutade dagen surt. De större Europabörserna stängde också negativt.

Storbolagsindexet OMXS30 var ned 0,7 procent till 1.603. Under det första halvåret summerades uppgången dock till närmare 6 procent för storbolagsindexet. Omsättningen nådde nästan 19 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

”Börsen bröt under fredagen sin uppgångssvit på 11 månader. Det är både logiskt och hälsosamt med en paus i uppgången. OMXS30-index handlas inom en konsolidering med stöd kring 1.600 och motstånd vid 1.657. Marknaden inväntar rapporterna för det andra kvartalet och nästa vecka får vi också lite vägledning från inköpscheferna.”, kommenterade Erik Hansén, marknadsanalytiker på IG, för Nyhetsbyrån Direkt.

Volatiliteten på finansmarknaderna har ökat den senaste tiden efter signaler från flera stora centralbanker om att den ultralätta penningpolitiken kan vara på väg mot sitt slut med stigande räntor som följd. På aktiemarknaden har de senaste veckorna skönjts en viss oro för värderingen av teknikaktier, främst i USA.

På börsgolvet fick H&M efter sin rapport se sin riktkurs sänkas till 190 kronor av både Deutsche Bank och JP Morgan från tidigare 200 kronor. DNB och Goldman Sachs höjde däremot sina riktkurser för klädkedjan med 5 kronor, till 225 respektive 200 kronor.

Dagens Industri skrev att om H&M långsiktigt kan nå upp till sina förväntningar om en årlig tillväxttakt för onlineförsäljningen ”är aktien ett skriande köp”. H&M-aktien tappade marginellt till just under 210 kronor.

Positiva signaler från Volvos viktigaste lastbilsmarknader talar för uppjusterade förväntningar och att aktien slår börsindex under resten av 2017, skriver Dagens Industri. Det största hotet är om den starka Europamarknaden vänder ned. Volvoaktien avancerade marginellt.

Nobinas rapport innebar en grov miss gentemot resultatförväntningarna, medan omsättningen låg i linje med förväntningarna. Nettoresultatet på 35 miljoner kronor var 46 procent under SME-förväntningarna på 64,7 miljoner kronor. Aktien sjönk nästan 6 procent.

Haldex styrelse, som har dragit tillbaka sitt stöd för Knorr-Bremses bud, tyngdes av ett kurstapp på drygt 7 procent till 106 kronor.

Sensys Gatso har tecknat ett strategiskt samarbetsavtal med Ricardo Rail. Avtalet rör försäljning och tillverkning av system för automatisk övervakning av strömavtagare på tåg. Sensys rusade iväg 23 procent på nyheten.

Leo Vegas backade runt 7 procent efter att Carnegie sänkt sin rekommendation till behåll från köp efter spelaktiens starka kursutveckling hittills i år.

Kycklingproducenten Scandi Standard lade en fin vecka till handlingarna efter förvärv, höjd rekommendation från Carnegie samt insynsköp. På fredagen klättrade aktien ytterligare 6 procent.

Opus tappade 4 procent efter anklagelse om kontraktsbrott och krav på flera miljoner dollar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1602.53
3441.88
12325.12
7312.72
2423.41
21349.63
6140.42
20077.67
25784.79
1.14
9.62
8.43
46.19
48.83
-0.66%
-0.85%
-0.73%
0.00%
0.15%
0.29%
-0.06%
0.22%
0.08%
-0.14%
-0.16%
0.04%
0.33%
0.12%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.