Home > Morgonrapporten är tillbaka: Efter nedgångarna runt jul, kortsiktig återhämtning väntas?

Morgonrapporten är tillbaka: Efter nedgångarna runt jul, kortsiktig återhämtning väntas?

OMXS30 steg svagt i årets första handelsdag, och står nu till 1579,83 punkter. Under natten har Japanska börsen varit stängd, men i övrigt har de asiatiska börserna utvecklats positivt.
Oljepriset står till 66 dollar efter fortsatt stark utveckling de senaste veckorna.
Sammantaget väntas OMXS30 idag att öppna positivt, med några timmar kvar tills börsen öppnar för handel.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Nya handelsåret är igång och inledde med avvaktande handel som stängde 0,18 procent högre än stängningskursen för sista handelsdagen år 2017. Omsättningen vad låg på omkring 14,2 miljarder kronor. År 2017 blev ett relativt milt börsår med en uppgång för OMXS30 på omkring 4 procent. I mellandagarna backade börsen och stängde under tidigare botten i handelsintervallet runt 1592 punkter, ett klart svaghetstecken där efter lång tids konsolidering och avvaktande handel till slut dippade vidare ner.

Vinnare på första handelsdagen för året blev bland annat fingerprint och Boliden som gick starkt upp med 3 respektive 5 procent. På motsidan fanns bland annat Skanska, Electrolux och Getinge.

Denna vecka blir en mjukstart med både stängt i måndags, och halvdag på fredag i och med att det är röd dag på lördag. Desto mer händer det på makrosidan där året inleds med en rad statistik som kan ge marknadsavtryck. Under gårdagen kom en rad inköpschefsindex, där för EMU-området steg enligt förväntningarna, medan för Sverige och Storbritannien så backade det något.

Dollarn backade inledningsvis men återhämtade sig under eftermiddagen. Skattereformen är nu genomförd och nästa hållpunkt för Trump blir att ta tag i skuldtaket som sköts fram till 19 januari. Även om statliga myndigheter stängde under en period när Obama var president, just på grund av skuldtaket bör detta inte få några större effekter på marknaden. Obama hade större motstånd i och med att demokraterna inte hade majoritet i alla delar av de beslutsfattande organen. Med tanke på att de flesta republikaner som hotat att inte stödja skattereformen, just på grund av de ökade skulderna, vek sig till förmån för partilinjen så bör inte detta vara några hinder.

Idag väntas FED-protokollet där det som vanligt blir intressant att höra hur de resonerade kring inflationen, marknadens förväntningar och löneutvecklingen som måste till för att FED ska nå sina mål med 3 räntehöjningar för 2018. Som det ser ut just nu så är marknaden mer tveksam kring detta, och prisar endast in 2 räntehöjningar. Att centralbanker är mer positiva i sin kommunikation är i och för sig inget oväntat, då det kan likställas med ett symbolvärde i syfte att ge vissa marknadseffekter åt önskat håll. Huruvida detta lyckas eller urholkar förtroendet för centralbankerna är en annan fråga som ibland glöms bort, för att ta riksbanken som exempel, med den ständigt missvisande prognostiserade räntebanan.

Senare i veckan väntas på torsdag inköpschefsindex för tjänstesektorn i en rad olika länder, samt på fredag kommer inflationssiffror för EMU och Frankrike. På fredag fokuserar vi även på USA där sysselsättningssiffror och arbetslöshet presenteras. De viktiga timlönerna kommer även i samband med detta.

Tekniskt så fick OMXS30 nya säljsignaler i och med att det dåvarande handelsintervallet mellan 1592 och 1637 punkter bröts på nedsidan. Dock med fortsatt låg omsättning så någon vidare kraftslag i nedgångarna har det inte varit, vilket skulle kunna bädda för en helomvändning. Så länge som den avvaktande handeln fortsatt håller i sig så är det lönt att fortsatt bevaka handeln noggrant, även om nedgångarna tilltar. Kortsiktigt är en återhämtning mest troligt, innan den långsiktiga vägen tar vid. På uppsidan har vi motståndsnivå vid tidigare stöd, runt 1592 punkter. Sen vidare upp mot kortsiktiga motstånd vid 1608, 1624 samt 1628 punkter. Nu står OMXS30 runt 1583 punkter vilket är en viktig nivå, vidare nedgångar leder till ett stort stöd runt 1520 punkter vilket är sensommarens bottennivåer.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • SCB: fordonsstatistik december kl 9.30

  • Tyskland: arbetslöshet december kl 9.55

  • USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45

  • USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55

  • USA: ISM industri-PMI december kl 16.00

  • USA: bygginvesteringar november kl 16.00

  • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Övrigt

  •  Fed: protokoll från FOMC-mötet den 12-13 december kl 20.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen noterade som helhet endast en mindre förändring på årets första börsdag. Fingerprint och oljebolagen gick stärkta ur tisdagens handel.

Vid stängningen var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,2 procent till nivån 1.580. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 14,2 miljarder kronor.

I Asien steg börserna överlag med Kina i topp sedan landets inköpschefsindex enligt Caixin översteg förväntningarna i Reuters prognossammanställning.

”Framåtblickande statistik av den här typen är viktig nu eftersom den ger signaler till myndigheterna om vilken takt de kan hålla i processen att bromsa kredittillväxten som de flesta räknar med kommer sätta tonen för kinesisk ekonomisk politik 2018”, kommenterade SEB i ett morgonbrev.

Till det goda humöret bidrog sannolikt även ett nyårstal från Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, i vilket han sade sig vara redo för dialog med Sydkorea.

SILF/Swedbanks industri-PMI för Sverige visade en nedgång till 60,4 i december, från 63,3 föregående månad. Enligt SEB låg marknadens förväntningar i snitt kring ett värde på 63,0.

”Indexet kvarstår dock på en hög nivå”, påminner SILF/Swedbank.

Bland de större rörelserna hos de mest handlade storbolagen, de inom OMXS30-indexet, uppvisade Boliden och Fingerprint som steg drygt 3 respektive 5 procent. Sämre utveckling visade Electrolux, Getinge och Skanska, samtliga dessa med nedgångar på över 1 procent.

Lastbilsjätten Volvo höjdes 1,4 procent sedan Industrivärdens ordförande Fredrik Lundberg i en intervju med Sveriges Radio förklarat att investmentbolaget inte har för avsikt att sälja innehavet i Volvo till kinesiska Geely.

Under en händelsefattig handelsdag presenterade Securitas tre förvärv varav det största i Frankrike för cirka 430 miljoner kronor. Investerarna tycktes inte ta någon större notis om köpet utan handlade ned aktien marginellt.

Utanför OMXS30 steg Bonava 1,4 procent. Bostadsutvecklaren har genomfört tre investeraraffärer i Tyskland, där 344 hyreslägenheter säljs för cirka 532 miljoner kronor.

Oljebolagen steg generellt mot bakgrund av högre oljepriser under nyårshelgen. Lundin Petroleum lyfte drygt 1 procent, Africa Oil 9 procent och Enquest 4 procent.

Det First North-listade spelbolaget Gaming Corps rusade upp 32 procent efter att ha tecknat ett avtal värt cirka 10 miljoner kronor med amerikanska Gamemill Entertainment.

Under onsdagen träder de nya finansreglerna för Mifid II i kraft. Syftet med de nya reglerna är att öka transparensen på finansmarknaden och för bankkunder.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1579.82
3490.19
12871.39
2695.81
24824.01
7006.9
22764.94
30532.17
1.21
9.85
8.17
60.4
66.55
0.18%
-0.39%
-0.36%
0.83%
0.42%
1.5%
-0.08%
0.06%
-0.01%
0.05%
0.06%
0.05%
-0.03%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.