Home > Möte om Tobinskatten inställt pga Grekland och Brexit samtal.

Möte om Tobinskatten inställt pga Grekland och Brexit samtal.

Mötet på måndagskvällen för tio euroländer som vill införa en finansiell transaktionsskatt ställdes in på grund av Greklandsdiskussionen och överväganden kring Brexit.

Det sade Frankrikes nytillträdde ekonomiminister Bruno Le Maire till journalister när han anlände till ekofinmötet på tisdagen.

”Mötet sköts upp. Det kommer att hållas vid en lämplig tidpunkt”, sade han.

Eurogruppens möte om Greklands reformprogram och skuldlättnader förlängdes in på måndagskvällen, då mötet om den så kallade Tobinskatten skulle ha hållits.

”En andra viktig orsak är att vi har haft beslutet om brexit. Vi måste värdera alla konsekvenser innan vi fattar ett beslut om den finansiella transaktionsskatten”, sade Bruno Le Maire.

EU-källor hävdade att svårigheten för de tio euroländerna att göra framsteg också spelade in. Visserligen är London ett viktigt finanscentrum i Europa, men den brittiska folkomröstningen om brexit ägde rum i juni ifjol och flera möten har hållits sedan dess.

Många EU-källor tvivlar på att de tio länderna kommer att kunna enas. Men arbetet kan inte läggas ned före det tyska valet i september, enligt källorna. Eventuellt har nådatiden nu utökats till Österrikes val i oktober.

De tio länderna själva hävdar att framsteg görs och att lösningen är nära.

Flera möten har ställts in tidigare, senast i januari och december innan ett möte hölls i februari.

2012 beslöt elva euroländer att införa en finansiell transaktionsskatt. 2013 lade kommissionen fram ett förslag. Estland har sedan dess lämnat gruppen.

De tio kvarvarande euroländerna är Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Belgien, Österrike, Grekland, Portugal, Slovakien och Slovenien.

Dessa länder har enats om att FTT-skatten ska gälla alla aktietransaktioner.

Skattebasen för derivat ska för optionsliknande derivat baseras på optionspremien. För andra derivat kan nominella belopp eller marknadsvärdet användas som bas.

Tyskland har varit pådrivande för att undanta ”realekonomin” – derivathandeln för icke-finansiella bolag, som tyska bilföretag.

Möjligheten för varje euroland att undanta sina pensionsfonder har drivits av Belgien.

För att inte fördyra staternas egen upplåning ska man undanta repor, omvända repor och transaktioner för hantering av den offentliga skulden (även för staternas motparter).

För market makers ska skatten kunna sänkas med 20 procent. Det gäller market makers som är kontraktsbundna till en handelsplats för vissa aktier, och oavsett om det gäller egen handel eller market making.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
DAX
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto