Home > Motståndskraftiga euron studsar vid varje dipp: här är 2 anledningar

Motståndskraftiga euron studsar vid varje dipp: här är 2 anledningar

Den gemensamma valutan hittar köpare i varje dipp, trots ett härjande krig på dess tröskel. Så varför är euron så motståndskraftig?

När Ryssland invaderade Ukraina skyndade sig många att kalla slutet för Europeiska unionen som vi känner till den och för euron. Det är inte första gången den gemensamma valutan stämplades som "dömd" av handlare som sa att det är omöjligt att överleva.

När allt kommer omkring byggdes Europeiska unionen på kriser. Ändå hittade den ett sätt att överleva var och en av dem – från Greklands suveräna kris till Brexit.

Nuförtiden är kriget mellan Ryssland och Ukraina ytterligare en anledning att oroa sig för Europa, som redan försvagats av Brexit. Men om något så svarade ett enat Europa snabbt på en inkräktare, något som skulle ha varit mycket tuffare för bara ett land.

Den gemensamma valutan hittade i alla fall köpare under varenda dipp. Kolla till exempel EUR/JPY-diagrammet nedan.

Efter den initiala minskningen av rädslan för vad kriget i Ukraina för med sig, steg paret tillbaka till 130. Att döma av den tekniska bilden är det logiska målet någonstans runt 132, där paret hade svårt att hitta köpare.

Så varför är euron så motståndskraftig? Här är två förklaringar: ECB kommer inte att fördröja normaliseringen av sin penningpolitik, och kriget i Ukraina visade ett enat europeiskt svar.

ECB accelererar nedtrappningen av sina tillgångsköp

ECB:s penningpolitiska beslut och presskonferensen i mars visade på centralbankens beslutsamhet att inte fördröja normaliseringen av dess penningpolitik.

Med andra ord kommer kriget i Ukraina inte att avskräcka centralbankerna från att strama åt politiken, och det överraskade marknaderna genom att påskynda nedtrappningen av sina tillgångsköp – vilket gjorde den gemensamma valutan mer attraktiv för investerare.

Rysslands invasion av Ukraina utlöste ett enat europeiskt svar

Ryssland trodde säkert att Ukraina skulle falla inom några dagar, men så var inte fallet. En av anledningarna, förutom det ukrainska folkets tapperhet, var det enade europeiska svaret.

Aldrig hade EU reagerat så snabbt på en kris – inte ens som svar på covid-19-pandemin.

En sådan enighet visar investerare att Europa i sitt nuvarande format är här för att stanna när det talar med en röst även inför ondskan. Så varför inte köpa den gemensamma valutan då?