Home > Mr. Markets mini-härdsmälta

Mr. Markets mini-härdsmälta

Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq föll alla mot slutet av onsdagens handelssession. Kan detta vara starten på en nedåtgående marknad, eller är detta en ny möjlighet att köpa dippen? 

Eftersom jag har ett par blankade positioner på amerikanska aktieindex (du behöver inte göra detsamma) blir jag lite exalterad när jag ser att marknaderna förbereder sig för en potentiell härdsmälta. Jag erkänner att jag letar efter en bekräftelse på min handelsteori här, men "konfirmationsbias" är inte föremål för denna artikel. Vad (eller vem) jag verkligen vill prata om är Mr. Market.

Vem är Mr. Market?

Den legendariska investeraren Benjamin Graham skapade karaktären Mr. Market som en allegori för aktiemarknadernas ofta volatila natur. Graham beskrev Mr. Market som en manisk-depressiv affärspartner som varje dag utan reson erbjuder dig att sälja sina andelar av ert gemensamma företag, eller köpa din andel. Mr. Markets syn på verksamheten svänger från väldigt pessimistisk till vildsint optimistisk från dag till dag, trots att företagets faktiska värde inte förändrades.

Det man bör ta med sig här är att du bör köpa Mr. Markets andelar när han är överdrivet pessimistisk, och sälja andelar till honom när han är för optimistisk. 

Ska man lyssna på Mr. Market?

Igår (onsdagen den 19:e augusti 2021) upplevde den maniske Mr. Market en mini-härdsmälta mot slutet handelssessionen, som man kan se på följande S&P 500-diagram som visar ett fallande pris efter stigande volymer:

S&P 500 endagarsdiagram för den 19:e augusti 2021 (källa: Yahoo! Finance)

Frågan är därmed:

Ska du lyssna på Mr. Market för att han den här gången berättar något värdefullt, eller ska du anta att han är lika irrationell som alltid och börja köpa aktierna han säljer?

En prisprognos för Mr. Market

Det är ingen hemlighet att jag tror att action framförallt kan hittas vid blankade positioner, och i så fall kan marknaden sjunka så lågt som det är möjligt. Men jag har tänkt på det här ett tag nu och har upplevt förluster (inte så illa som du kanske tror) för att bevisa det. Om jag fortsätter att ha fel är himlen gränsen, precis som det har varit hela året och faktiskt de senaste 10+ åren. En dag kommer jag att ha rätt, men jag är alltid medveten om detta visa råd från ekonomen John Maynard Keynes:

“Marknaden kan hålla sig irrationell längre än du kan vara solvent.”

Var kan man köpa och sälja aktier och index?

Oavsett om du vill handla aktieindex eller individuella aktier, och oavsett om du vill köpa eller sälja, kan du göra det med dessa mäklare: 

eToro

eToro är en av världens ledande handelsplattformar som erbjuder courtage och avgifter som är bland branschens lägsta. Deras sociala handelsfunktion som kopierar andras handel är ett perfekt val för dig som ska sätta igång med investeringar.

Registrera dig med eToro direkt

Webull

Registrera dig med Webull direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto