Home > Morgonrapport: Norge håller sig utanför stimulansracet, NOK/SEK stärks på nytt

Morgonrapport: Norge håller sig utanför stimulansracet, NOK/SEK stärks på nytt

USA-börserna tappade mark på torsdagen efter onsdagens Fed-betingade rally. Energiaktier sjönk i takt med ett fallande oljepris, men läkemedelssektorn utgjorde ett positivt undantag.

Grekland ska lägga fram en komplett reformlista inom några dagar, arbetstakten måste höjas. Det slog mini-toppmötet om Grekland fast efter tre timmars samtal natten mot fredagen. Det finansiella läget för Grekland är allvarligt, den grekiske premiärministern Alexis Tsipras uppgavs ha sagt under mötet att pengarna räcker till andra veckan i april.

EU-toppmötet enades på torsdagskvällen om att koppla förlängning av ekonomiska sanktioner mot Ryssland till att Minskavtalet uppfylls helt. Det sade toppmötets ordförande Donald Tusk vid en presskonferens efter mötets slut.

Bank of Japans chef Haruhiko Kuroda tycker inte att det pågår någon form av valutakrig, utan centralbanker världen över försöker åstadkomma prisstabilitet genom penningpolitiken. Han fortsatte med att det huvudsakliga syftet med centralbankens kvantitativa lättnader är att ändra folkets förväntningar och pristrenden håller nu på att stadigt stiga. I protokollet från BOJs möte i februari framgår att de kommer fortsätta att lätta på sin penningpolitik till dess att inflationen är stabil kring 2 procent. Många ledamöter tror att KPI kan nå 2 procent under eller kring räkenskapsåret 2015.

Kronan har under natten blivit 3 öre starkare mot dollarn och 1 öre starkare mot euron. Fredagens makroagenda är tunn, med tysk PPI och bytesbalans från euroområdet som enda kända hållpunkter.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1h-graf, 30 dagar
OMXS30, 1h-graf, 30 dagar

OMXS30 öppnade starkt och nådde upp till 1720 innan optimismen framstod som något överdriven. Trots att centralbankirerna jobbar övertid är det svårt att glömma att börsen är högt värderad och efter att multipelexpansionen börjar bli mättad krävs det att de goda ekonomiska prognoserna tydligt börjar skina igenom på företagens resultaträkningar. Inom den närmsta tiden framstår det efter gårdagens utveckling som att 1720 eventuellt kan locka fram säljare, därefter pekar den rådande nivån på volatiliteten mot att nivåer strax ovanför 1750 kan bli motståndskraftiga. På nedsidan finner vi stöd vid 1700 följt av området 1675 till 1665.

Norges centralbank passade på att få styra agendan under gårdagen när de gav besked om att de inte, åtminstone inte ännu, kastat sig in i stimulansracet. Oslobörsens OBX-index stängde 0,6 procent lägre efter att norska centralbanken oväntat valde att behålla styrräntan på 1,25 procent. Marknaden var inställd på att svagare tillväxtutsikter skulle få centralbanken att sänka reporäntan. Enligt TDN Finans prognosenkät väntade en enig analytikerkår att räntan skulle sänkas 25 punkter, men det var före Riksbanken genomförde sin blixtraid på onsdagen så på marknaden viskades det om större sänkningar. Norges Bank antyder dock en mycket hög sannolikhet för att styrräntan kan sänkas framöver, och räntebanan sänktes påtagligt, framför allt i slutet av prognosperioden, så sammantaget innebär ändå dagens beslut från Norges Bank en påtaglig monetär lättnad. Handelsbanken i Oslo kallar i ett kundbrev beslutet för ”ett stort misstag, det finns flera exempel som visar att det är bättre att agera tidigt än sent. Titta bara på Sverige, där Riksbanken slåss med ryggen mot väggen i försöken att rätta till tidigare misstag”.

Det oväntade beskedet från Norges Bank skapade samtidigt viss osäkerhet om hur marknadsaktörer skulle förhålla sig till den svenska kronan i förhållande mot den norska. Även om Norges Bank påbörjade sitt möte innan det svenska beskedet framstår det nu som att Riksbanken ligger på betydligt en högre växel. Nordeas chefsanalytiker skrev igår att de räknar med att Riksbanken dessutom kommer att göra mer, de spår ytterligare en sänkning till -0,5 % och utökade obligationsköp till 50 miljarder kronor.

NOK/SEK, dagsgraf, 1 år
NOK/SEK, dagsgraf, 1 år

När vi för en månad sen följde upp på vår tidigare köprekommendation i NOK/SEK påpekade vi att kursen hade nått 1,12 och att vår utmålade motståndszon fanns därifrån upp till 1,13. Vi trodde då på fortsatta divergenser i penningpolitik och inflation mellan länderna, men påpekade att det kunde finnas ett kraftigt utbud av säljare vid de nivåerna. Det visade sig i efterhand vara ett läge för vinsthemtagning och sedan dess har förhållandet trendat åt andra hållet samt förstärkts senaste tiden när oljan stött på förnyade bryderier. Fram till före igår hade kursen återgått till 1,04 SEK för att köpa en NOK, men stack iväg på Norges Banks besked. De förtydligade skillnaderna mellan centralbankerna, även om norska räntebanan sänkts, talar för ytterligare ett försök upp mot 1,12. De oljebekymmer som pressat norska kronan kan eventuellt komma att lugnas även om vi inte får en snabb återhämtning i priset; Norges Bank-chefen Öystein Olsen motiverade delvis gårdagens beslut med att det låga oljepriset ännu inte har haft så stora effekter på norsk ekonomi som befarades när räntan tidigare sänktes i december.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

Makrostatistik:
– Tyskland: PPI februari kl 8.00
– EMU: bytesbalans januari kl 10.00

Politik:
– EU: toppmöte
– Riksdagen: finansminister Magdalena Andersson deltar i interpellationsdebatt

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen lyckades stänga svagt upp på torsdagen efter att ha inlett handelsdagen i en mer positiv tongång. På kontinenten stängde de ledande börsindexen på ömse sidor om men nära nollstrecket.

OMXS30 steg 0,2 procent till 1.707,5, ännu ett stängningsrekord. Omsättningen i Stockholm uppgick till drygt 21 miljarder kronor.

”Det har generellt varit ett läge med en väldigt kraftig uppgång på året som ska försvaras värderingsmässigt utifrån vinsterna, och just nu är vi i ett vänteläge inför rapportsäsongen. Så det finns bara centralbankspolitik att handla på. Att det inte blir en jättebullmarknad av de besked som kom från Riksbanken och Fed, och tidigare från ECB, är för att mycket är diskonterat kortsiktigt och konsensus är skeptiskt till en fortsatt uppgång på rådande nivåer. Då kan man kasta in Greklandskortet igen som en faktor för att vara lite försiktig”, säger Jonas Olavi, allokeringsansvarig på Alfred Berg, i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Bland aktierna inom OMXS30-index var Volvo den komponent som steg mest. Starka lastbilssiffror för februari månad fick aktien att lyfta 1,6 procent. Samtidigt spekulerades i Dagens Industri om vd Olof Perssons vara eller inte vara.

Strax bakom följde Kinnevik, upp 1,5 procent, och Investor som avancerade 1,3 procent.

I banksektorn tog Nordea täten med en uppgång på 0,7 procent medan Swedbank tappade 0,2 procent. Bägge bankerna uttryckte sig i negativa ordalag till Nyhetsbyrån Direkt avseende Moodys indikationer för respektive kreditbetyg. Nordea kallade Moodys tillämpning av sin nya metodik för ett ”intellektuellt haveri”.

Aktier på minus var det ganska gott om; H&M vände förmiddagens lätta uppgång till en svag nedgång. Brittiska konkurrenten Next backade i London på sin bokslutskommuniké.

Bland bostadsbyggarna hamnade bland andra JM åter i fokus efter att Högsta domstolen meddelat en dom mot Myresjöhus i en för branschen segdragen historia om undermåliga fasader. JM, som använt sig av metoden längst, sjönk 2,0 procent. ”I nuläget finns det ingenting i domen som ändrar vare sig vår syn, hantering eller vårt finansiella åtagande kopplat till våra fasader. Vi har sedan länge haft en generös syn mot kund inom tioårsgränsen (red anm: garantitiden) och de fel som trots allt uppstått har vi kontinuerligt avhjälpt”, sade Sepideh Imani, kommunikations- och analyschef på JM, till Direkt.

Fingerprint Cards avancerade nästan 8 procent efter att ha fått en order i Kina, och Enquest lyfte 15 procent.

Oljebolaget uppgav för Nyhetsbyrån Direkt i samband med sin rapportpresentation att de skattelättnader som den brittiska regeringen offentliggjort är mycket positivt för sektorn. Vidare framkom att ordförande ökat innehavet.

Skistar redovisade sitt högsta resultat hittills och när förhoppningar om att den positiva trenden kommer att fortsätta. Aktien steg drygt 4 procent.

Telefontillverkaren Doro gick åt motsatt håll, ned 2,7 procent, efter sin kvartalsrapport med valutaorsakade engångskostnader och besked om ingen aktieutdelning.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1707,50
3670,73
11899,40
6962,32
2089,27
4992,38
19537,09
24458,32
1,0683
9,2524
8,6602
45,55
54,58
0,21%
0,06%
-0,20%
0,25%
-0,49%
0,19%
0,32%
-0,05%
0,23%
0,02%
-0,19%
0,04%
0,28%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på fredrik.stenkil[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.