Home > ”Mycket kaffe och pizza för att kompensera för sömn och bra mat”, exklusiv intervju med förvaltningschefen Thomas Stridsman från Alfakraft Fonder.

”Mycket kaffe och pizza för att kompensera för sömn och bra mat”, exklusiv intervju med förvaltningschefen Thomas Stridsman från Alfakraft Fonder.

Tradingportalen träffar denna månad förvaltningschefen Thomas Stridsman från Alfakraft Fonder. Thomas som är både förvaltningschef och utvecklingsansvarig för Alfa Axiom Fund har en lång bakgrund inom finans, och har arbetat på bland annat Futures Magazine i Chicago, Senior Researcher på Rotella Capital samt modelltrader och utvecklingsansvarig för CQG i Denver! Tillbaka i Sverige har Thomas sedan 2009 samarbetat med Alfakraft, och vi gör en djupdykning och ställer frågor som vad kvantitativa beslutsmodeller egentligen innebär? Vad kännetecknar en bra strategi? Men även varför High Watermark är så viktigt när man driver en fond.

Häng med när Tradingportalen tar pulsen på Thomas Stridsman på Alfakraft Fonder…

 

Vilken var din första kontakt med finansbranschen?

När jag pluggade Nationalekonomi i Uppsala kom jag i kontakt med en norsk valutatrader, som jobbade med Fibonacci och Elliot Wave. Det verkade intressant så jag började analysera och handla lite på börsen med de metoderna. Det utökades till normal teknisk analys, och skriverier för Svenska dagbladet och Finanstidningen.

Kan du berätta lite om dig själv och din bakgrund?

Åren som analytiker och skribent här i Sverige ledde till att jag fick jobb på Futures Magazine i Chicago, med uppdrag att ta fram artiklar kring automatiserad Handel och algoritmisk trading. Då jag hade möjlighet att träffa alla de bästa i branschen och jag samlade snabbt på mig kunskap, vilket sedermera ledde till en position som Senior Researcher på Rotella Capital. Tillbaka i Sverige började jag samarbeta med Alfakraft runt 2009.

Hur kommer du fram till dina investeringsidéer?

Research, research, research….

Vilken är din bästa respektive sämsta affär inom aktiehandel?

Kan inte påminna mig några särskilda affärer, men helt klart är de bästa gjorda på kvantitativa, mekaniska grunder, medan de sämsta är gjorda på fundamentala diskretionära grunder.

Kan du berätta lite mer om Alfa Axiom Fund och dess inriktning?

Axiom är en trendföljande så kallad CTA, vilket innebär att vi handlar med terminer på en rad olika terminsmarknader. En stor del av handeln sker på råvarumarknader såsom olja, metaller, råvaruprodukter, etc…

Vi siktar på att vara sa okorrelerade som möjligt, inte bara mot aktieindex och räntepapper men även mot andra CTAs.

Vad karakteriserar en bra strategi, vad får en bra strategi att stå ut i mängden?

En bra strategi har ETT bestämt syfte som den konsekvent förhåller sig till. En bra strategi försöker inte täcka in alla möjliga och omöjliga scenarier samtidigt, utan fokusera på ett specifikt sätt att tjäna pengar. En fungerande strategi kommer att ha mer eller mindre bra perioder, men dess statistiska underlag påvisar en klar positiv matematisk förväntan.

Vi siktar på att vara sa okorrelerade som möjligt, inte bara mot aktieindex och räntepapper men även mot andra CTAs.
Vi siktar på att vara så okorrelerade som möjligt, inte bara mot aktieindex och räntepapper men även mot andra CTAs.

Er fond använder sig av kvantitativa beslutsmodeller, kan du berätta lite mer om detta?

Det betyder att alla beslut är gjorda av programmerade algoritmer. Algoritmerna i sin tur är naturligtvis skapade av människor och baserade på mycket research och upparbetad kunskap och erfarenhet. Så länge en algoritm är i ”produktion” ifrågasätts aldrig algoritmens beslut. Däremot bestäms det av mig om en algoritm skall vara i produktion eller inte. Sätter man en algoritm i produktion bör den få vara i produktion under flera år, till dess man har tillräckligt med underlag för att fatta beslut om förändring.

Er fond är en kvantitativ trendföljande fond, hur brukar balansen se ut mellan långa och korta innehav under ett år?

Långa trender (uppåt) tenderar att vara lite lugnare (inte så volatila) medan de korta trenderna (nedåt) kan vara lite vildare och mer explosiva. Den effektiva tiden spenderad i position brukar vara lite längre för långa trades. Men osvuret är bäst. Det finns gott om exempel då en upptrend beter sig som en nertrend och vice versa.

Vilka är de typiska avgörande faktorerna när ni ska stänga en position? Är den likadan när det kommer till en vinst kontra förlustposition?

Exakt lika!

Hur ser en typisk process ut vid utvecklande av en ny modell?

Mycket kaffe och pizza för att kompensera för sömn och bra mat.

Så länge en algoritm är i ”produktion” ifrågasätts aldrig algoritmens beslut.
Så länge en algoritm är i ”produktion” ifrågasätts aldrig algoritmens beslut.

Kan du berätta lite mer om hur ni hanterar risk?

Vi har dels riskparametrar som inte får överskridas, dels parametrar som om de överskrids leder till analysarbete för att första situationen i fråga. Vi försöker inte att undvika risk. Det är vår uppgift att ta risk och att hantera den på ett intelligent sätt.

Om du skulle välja ut en metodik att handla på, vilken skulle detta vara?

Kvantitativt trendföljande, precis det jag gör nu. Jag tror det är det enda som fungerar om man inte heter Goldman Sachs och kan bedriva HFT trading med den närhet till marknaden som bara dom och några få aktörer till har.

Hur ser du på den utveckling som uppkommit med allt mer datoriserad handel?

Har väl inga synpunkter och tror varken bu eller bä. Det är inte datoriseringen eller handeln i sig som på något vis är bra eller skadlig, oavsett tidshorisonter. Det kommer an pa regelverket kring all handel, datoriserad eller ej. All typ av handel och handel i alla tidsperspektiv har sina för- och nackdelar. Det kommer alltid att finnas behov av både kvantitativ datorhandel och fundamental diskretionär handel.

Er fond applicerar ”High Watermark”, kan du berätta lite vad detta innebär och varför detta är så viktigt utifrån en investerares perspektiv?

Du kan jämföra det med prestationsbaserad bonuslön för en säljare. Säljaren tillåts tjäna bra med pengar själv om han även drar in bra med pengar till sin klient, men om han inte drar in pengar åt sin klient får även han själv svälta. Känns rättvist i mina ögon. Om jag orsakar min klient en förlust är jag inte tillåten att ta ut någon performance fee förrän jag kompenserat förlusten via framgångsrik förvaltning. Förvaltare som använder HW visar att dom tror på det de gör och är beredda att själva ta risker. Förvaltare som inte använder HW visar att dom inte tror på sina egna strategier och kunskap och bara ser kunderna som kassakor som skall försörja dem…

Vad har Du för börssyn just nu, har vi nått toppen eller har vi mer att ge?

Jag spekulerar eller prognostiserar aldrig om vilken riktning marknaderna befinner sig i eller kommer att befinna sig i.

Vi publicerar kontinuerligt Snacket på börsgolvet- ”What´s hot and what´s not…”. Vad skulle du vilja lyfta denna månad om du fick frågan?

De stora volatila rörelserna vi har sett efter stora politiska events, som Brexit och USA valet, som efter någon dag helt ebbat ut, utan att medföra någon signifikant riktnings eller trendförändring. Vilka har tjänat eller förlorat pengar på dessa rörelser? Är dessa rörelser tecken på nya marknadssamband som vi kommer att få se mera av framöver?

Vi på Tradingportalen vill tacka dig för din tid, och önskar Er all lycka till framöver!

Tack! Jag ser fram emot att läsa den färdiga intervjun!

 

Detta är ingen annons och ingen ersättning har utgått för detta inlägg. Tradingportalen är en oberoende aktör som har valt att lyfta fram intressanta aktörer på marknaden, som vi anser kunna vara av intresse för våra läsare.

För Er som tidigare missat intervjun med Thomas Stridsman i avsnittet ”Random är jävligt elakt” av Kristofer Berggren och Nils Brobacke från CMC Markets i Podcasten ”Björnfällan”, kan denna avnjutas här.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto