Home > Nasdaq 100 – spricker bubblan snart?

Nasdaq 100 – spricker bubblan snart?

Nasdaq 100 avslutade föregående handelsdag lågt, och även Dow Jones och Russel minskade. Denna nedåtgående trend anser många har att göra med nyheterna om att det demokratiska partiet vann senatvalet i Georgia och därmed fick två extra säten i senaten, vilket är tillräckligt för att ha majoritet.

En av de saker som demokraterna lovade att göra var att höja skatten för företag, och att stärka lagstiftningen i IT-sektorn. Detta är givetvis två saker som inte är positiva för IT-sektorn, så indexet gick därmed tillbaka.

Den stora frågan nu är om gårdagens nedgång var starten på en nedåtgående trend. Det är lite för tidigt att veta säkert, men det kan vara värt titta på tidigare IT-bubblor som den vi såg under tidigt 2000-tal, för att se om likheter existerar.

Lärdomar från den senaste IT-bubblan

2020 innebar nya rekord för IT-sektorn. Detta är inte överraskande då hela världen förändrades, och inte minst konsumtionsmönster. Nätshoppingen nådde extrema nivåer, och plötsligt skulle allt digitaliseras.

Så stark var IT-sektorns resultat att investerare började köpa priser som var helt orimliga. Skyhöga värderingar ledde frågan – är detta en bubbla för IT-sektorn?

Precis som under den föregående IT-krisen under sent 90-tal och tidigt 2000-tal menar alla att detta är en bubbla. Ekonomiska principer säger åt oss att detta är en bubbla, men den verkar inte vilja spricka. Med andra ord är det lätt att känna igen en bubbla, men desto svårare att agera eller tjäna pengar på den – att satsa kort på IT-sektorn under pandemin hade bara lett till förluster.

Om man tar en titt på den senaste IT-krisen var det ingen som visste att bubblan skulle brista förrän ett par månader efter att det skedde. Med andra ord spelade fundamental analys av sektorn ingen roll, marknaden kan ändå avvika.

Tricket att identifiera och agera under en bubbla, eller på ett övervärderat företag, är att matcha fundamental analys med priset. Precis som trading på andra marknader är timing svårt, då marknaden kan agera irrationellt längre än vad en investerare kan tolerera. Och att gå kort på marknaden innebär stor risk jämfört med att gå långt.

Kommer vi om ett par månader ha fått reda på om IT-sektorns bubbla har spruckit?

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.