Home > Analys: ”Heta Nasdaq-aktier att hålla koll på!”

Analys: ”Heta Nasdaq-aktier att hålla koll på!”

Vi konstaterade i gårdagens morgonbrev att gummibandet börjar bli aningen sträckt för Nasdaq-börsen och att det sålunda kan börja bli aktuellt för en rekyl uppåt. Vi kikar här närmare på några av de teknologiska snabbspringare som fått löpa gatlopp i finansmedia på senare tid.

Det som i de flesta fall utmärker denna grupp av bolag är att de har ett bra 2013 bakom sig, de åtnjuter väl tilltagna värderingar, och de har samtliga lysande framtidsutsikter och enorm tillväxtpotential om bara allt fortlöper som planerat.  Men hur dyra är de egentligen? Vad bekymrar marknaden avseende dessa innehav?

Och när är det egentligen läge att köpa dem?

Prenumerera på våra kostnadsfria och oberoende analyser!

Google

Google Nasdaq
Google Nasdaq

Flaggskeppet bland snabbspringarna på Nasdaqbörsen är kanske den aktie som tappat minst – i relativa termer. Det har nyligen avslutat sin sinnrikt konstruerade aktiesplit där det lagts till en C-serie (utan rösträtt) av aktier till de tidigare A- och B-klasserna. Bolaget vars framgångssaga cementerades i samband med att man gått segrande ur webbläsarkrigen med Google Chrome (framför konkurrenter som Internet Explorer och Firefox), har nu nya krig att utkämpa. Det kanske viktigaste av dessa är det slag om vilket ekosystem som blir allenarådande i framtiden. Att Google har ambitioner i segmentet är känt sedan tidigare, men ryktena har förstärkts ytterligare efter fövärvet av Nest.

Det har hettat till ordentligt i kampen. Jättar såsom Microsoft (Windows) och Apple (IOS) och Google (Android) gör allt i sin makt för att ta marknadsandelar och ”låsa in” användarna i just deras ekosystem. Och i utkanterna av denna huvudkamp lurar Facebook (som nyligen förstärkte sitt ekosystem med 450 miljoner användare via förvärvet av WhatsApp för 123 miljarder kronor), samt e-handelsjätten Amazon, också de med storslagna ambitioner. Visst smolk i glädjebägaren för Googles del är nya rapporter som visar att trenden för sök gradvis håller på att förflyttas från datorer till mobiler och surfplattor, och att många av dessa nya sökningar sker via konkurrerande appar. Det är ännu så länge inget att bekymra sig för, dessutom fortsätter sökmarknaden att växa hela tiden, så kakan att fördela blir allt större för var dag som går.

Trots att Google inte är någon billig aktie står dess värdering sig relativt väl i det sällskap vi valt att belysa i denna analys. För det första tjänar Google pengar. Stabilt cash-flow över tid är ju som bekant en illusion för många nydanande teknikbolag. Inte nog att man tjänar pengar, man åtnjuter en mycket stark tillväxttakt. Marknaden förväntar sig tvåsiffriga tillväxttal för såväl omsättning som vinster för Google under de kommande årens handel. Även om en värdering på dryga PE 23 för 2014 års förväntade vinst låter dyrt skall det givetvis ställas i relation till hur snabbt detta PE-tal reduceras ned till betydligt mer attraktiva nivåer under förutsättning att Google lyckas leverera den tillväxt marknaden väntar sig.

Google är inte billigt, men det är ett bolag med hög tillväxt i sina stabila kassaflöden, och bolaget är dessutom väl positionerat inom en mängd olika spännande framtidssegment. Kvalitet kostar, och även om Google nästan konstant känns aningen dyr, är det just på nedgångar av denna karaktär man kanske skall överväga att köpa in lite Google till sin portfölj, särskilt om man saknar aktien bland sina innehav. Vi bedömer aktien som smått intressant på dessa nivåer, även om den fortfarande känns aningen för dyr för en konkret köprekommendation.

Netflix

Netflix Nasdaq
Netflix Nasdaq

De flesta av oss känner till Netflix. Filmstreamingtjänsten som gått från att vara relativt okänd (i Sverige) till att ta en oförskämt stor andel av det svenska TV-tittandet på förbluffande kort tid. Kalla det vad Du vill. ”Value Proposition”, ”Killer App”, eller kanske ”Unique Selling Point”. Netflix besitter alla de kvalitéer en nytänkande marknadsutmanare bör associeras med. Och genom att ge de traditionella TV-bolagen en hemläxa som heter duga håller de på att omdana hela TV-branschen, pixel för pixel.

Det är en fallstudie i ”creative destruction”, som bolaget metodiskt tillämpar varje gång det rullar in i en ny marknad. Och den nya strategin med egenproducerade serier verkar ännu så länge vara mycket lyckosamma. Succéer som ”House of Cards” och ”Orange is the New Black” har rönt stora framgångar och i takt med att kundunderlaget och därmed stordriftsfördelarna växer ytterligare ser framtiden än ljusare ut.

Även om Netflix är ett fantastiskt bolag på många sätt, och en snabbväxare av rang, är det också en påtagligt dyr aktie. Den mirakulösa framgång bolaget haft har extrapoelrats in i framtiden av en euforisk marknad Det är ett välskött bolag med god framtidspotential, men aktievärderingen är dyr och lämnar inte något utrymme för några negativa överraskningar. Inget för den klassiske värdeinvesteraren (PE hisnande 79 på 2014 års förväntade vinst, men den starka tillväxten borde ta ned nyckeltalen snabbt under kommande 5-10 år) men kanske för den som vill krydda sin portfölj med en spännande tillväxtaktie som trots allt backat dryga 28 % sedan sin toppnotering.

Facebook

Facebook Nasdaq
Facebook Nasdaq

Facebook är en aktie som synts mycket i media. De högprofilerade köpen av Oculus och WhatsApp skapade enorm debatt. Var prislapparna på framför allt WhatsApp verkligen befogade? Marknaden var skeptisk. Det är den fortfarande. Visst är 450 miljoner användare en respektabel kundgrupp, men köpeskillingen på 123 miljarder kronor kan vara knivig att motivera i den snabbt föränderliga och hårt konkurrensutsatta sociala nätverk och uppköpen har inte satt några positiva avtryck i aktiekursen, snarare tvärtom

Till skillnad mot vad många tror tjänar faktiskt Facebook pengar. Till 2014 års vinst handlas de i PE 57 lite drygt. Men i likhet med de andra snabbväxarna räknar marknaden kallt med att detta höga PE-tal redan inom 6-7 år är nere i låga 10-12. Det finns två huvudspår som Facebooks kritiker och belackare gärna väljer. Det ena är att peka på att bolaget haft svårt att fullt ut anpassa sig till den mobila trenden. Idag använder sig något mindre än hälften av bolagets användare av bärbara enheter när de nyttjar Facebook, men ganska snart kommer de användare som loggar in via dator att vara i minoritet. Facebook har tidigare, enligt egen utsago, haft bekymmer med att fullt ut kunna implementera effektiv annonsering på mobila enheter. Men problemet har visat sig vara hanterbart och företaget har gjort stora framsteg inom segmentet på sistone och har åtminstone delvis lyckats övertyga marknaden om att de är på väg åt rätt håll.

Det andra bekymmer som Facebook har är att de inte anses vara så väl insatta i vem deras användare egentligen är. Detta är givetvis något som kraftigt hämmar möjligheterna till att bedriva riktade och individualiserade reklamkampanjer. Google kan basera sin kartläggning av användrae på vad dessa faktiskt gör, snarare än vad de säger. Och eftersom människor är sociala varelser, visar underökningar att de i många fall tenderar att ge en missvisande bild av sig själva. Analytiker i USA är inte sena att belysa att medan ”Google vet vem du verkligen är, vet Facebook vem du önskar att du vore”. Det är en paroll som fått starkt fäste i det undermedvetna hos många potentiella annonsörer och reklamköpare och utgör ett strukturellt problem i Facebooks långsiktiga strategi.

Facebook har redan fallit 22 % sedan sin toppnotering, och det idealiska för ett spekulativt köp vore om aktien gick ned och stängde sitt gap vid dryga 54 dollar, även om aktien i all ärlighet börjar se smått intressant ut för en studs redan från nuvarande nivåer.

Twitter

Twitter Nasdaq
Twitter Nasdaq

Twitter har varit den värsta strykpojken i klassen av de fyra aktier vi valt att lyfta fram i denna analys. Anledningen är aktiens svaga Q4-rapport, särskilt avseende nyckeltalen kring tjänstens användare, i februari resulterade i ett tapp på motsvarande dryga 24 %.

Eftersom Twitter precis befinner sig på randen till att börja tjäna pengar är PE-tal inte det mest tillämpliga nyckeltalet. Vi måste vända oss till PS-talet (Price-to-Sales: Pris i förhållande till Omsättning) för att kunna göra någon form av rättvisande jämförelse mellan Twitter och andra snabbspringare rent värderingsmässigt. Twitter burkar pendla mellan 1,5-3 gånger P/S för Facebook och kanske 5-7 gånger P/S för Google. I dagsläget befinner sig Twitter i den under delen av dessa intervall, mycket på grund av aktiens kraftiga nedgång på sistone, där aktien tappat hela 43 % från topp till (nuvarande) botten.

Twitter tjänar ännus så länge blygsamt med pengar, och värderingen ter sig som löjlig vid en första anblick. Men intjäningsförmågan verkar finnas där, och om man bara kan få nyckeltalen kring användarna på rätt köl kan bolaget bli betydligt mer intressant över en natt. Det må inte vara ett värdecase i sin nuvarande skepnad, faktum är att det fortfarande farmstår som ett dyrt förhoppningsbolag med spännande framtidspotential. Men ett tapp på dryga 43 % gör att den erfarne ”swing tradern” kanske bör lägga till bolaget på sin bevakningslista.

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Slutsats: Det går inte att kalla något av ovanstående bolag för billigt, men tillväxtpotentialen och de ljusa framtidsutsikterna går inte att ta miste på. De må inte vara riktigt där än men samtliga av dessa snabbspringare befinner sig inte långt bort från intressanta möjligheter för den slipade ”swing tradern”, i samband med att de stänger igen sina gap och möter upp intressanta stödområden för första gången.

Väl värda att bevaka!

 

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.