Home > Nasdaq100 – Det bäst presterande indexet hittills år 2020

Nasdaq100 – Det bäst presterande indexet hittills år 2020

Aktiemarknaden i USA fortsätter att prestera över förväntan, har nått rekordnivåer och erbjuder otrolig avkastning för de som är villiga att investera till så höga värderingar. När man köper ett företags aktier tittar investerare alltid på framtida kassaflöden, hur företaget kommer prestera inom de kommande åren och diskonterar framtida kassaflöden för att nå den aktuella värderingen.

Med tanke på detta köps och säljs aktier till multipler – exempelvis kan ett företag köpas och säljas 20 gånger sin pris/intäkter-ratio. För många är detta för mycket, och företaget ser övervärderat ut, men andra kan se att det finns potential för företagets värdering att öka och fortsätter därmed att köpa.

Nasdaq100 har nästan ökat med 30% i år, ett år då den globala ekonomin befinner sig i en lågkonjunktur, med det amerikanska presidentvalet runt hörnet och samtidigt som en pandemi hotar hela samhällsstrukturen. Men det är inte bara Nasdaq100 – samtliga index i USA ökar, och IT-sektorn leder vägen.

Ett par siffror bakom aktiernas otroliga period

Facebook steg med 8% igår. Under en så här stark tjurmarknad är det inte märkligt att ett av de största företagen när det kommer till marknadsandel ökar i värde. Det som är intressant med denna ökning är att den kommer samma dag som ledningen har utannonserat att deras annonsintäkter kommer påverkas kraftigt av kommande förändringar på IO:s villkor. Ändå steg företagets aktiepris.

Sju aktier steg igår mer än 300 miljarder dollar i marknadsandel. På en enda dag! Facebook, Salesforce, Amazon, Microsoft, Alphabet, Apple och Tesla – samtliga en del av den stora IT-revolutionen. Som jämförelse är detta ungefär storleken på guldproduktionen under ett helt år, eller hälften av Schweiz BNP, och nästan hela marknadsandelen av samtliga kryptovalutor. På en enda dag!

Innebär detta att USD kommer sjunka? Inte nödvändigtvis. Exempelvis steg Nasdaq100 med 2% igår, samtidigt som Russell 2000 sjönk med över 0,5%. Med andra ord ökar inte alla aktier på samma gång eller i samma takt, vilket innebär att USD inte säljs konsekvent.

Exempel som dessa är ofta tecken på en tjurmarknad. Vi kan dock inte bortse från att alla lågkonjunkturer är unika, och att en tjurmarknad ofta kommer som en överraskning.

Precis som den gjorde under 2020.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.