Home > NCC kommer löpande skala ned byggverksamheten i Norge.

NCC kommer löpande skala ned byggverksamheten i Norge.

NCC:s kommer löpande skala ned byggverksamheten i Norge. Det kommer att ske tills dess att byggbolaget ”har en bas att stå på” och som går att växa från.

Det säger vd Peter Wågström till Nyhetsbyrån Direkt efter fredagens vinstvarning efter nedskrivningar i Norge.

Han lägger till att byggkontraktslängder oftast inte snittar över 1,5 år varpå det inte är så många långa kontrakt ”kvar att jobba med” i den norska portföljen.

”Det är något projekt som går mot gränsen till 2018. För övrigt klingar de av från och med nu och fram under nästa år”, säger han och pekar på att den problemfyllda norska byggverksamheten bara står för runt 4 procent av koncernens totala omsättning.

”Den delen kommer att takta på en lite lägre nivå under en period och vi kommer också att vara sparsmakade i vilka projekt vi tar in. Det kommer att ha någon typ av marginaleffekt, men det är ändå en del som bara 4 procent av totalomsättningen”, säger han.

Sedan förra hösten, inför NCC:s omorganisation, har en ny ledning satts in i den norska byggverksamheten som jobbar för en vändning. Den har erfarenhet från turnaroundarbete i Danmark där det tog omkring tre år att vara ”back on track”, säger Peter Wågström vidare.

Det är efter en genomlysning av projektstocken som bolaget har funnit ett behov av nedjusteringar i den norska byggverksamheten på ”gamla projekt”. Det rör sig dels om inkorrekta projektkalkyler, men även olika syn med kunder rörande vem som ska stå för förändringskostnader.

I och med nedskrivningarna kommer NCC:s rörelseresultat hamna kring 500 miljoner kronor, cirka 30 procent eller runt 200 miljoner kronor under konsensus från SME Direkt.

”Man får bita i det sura äpplet, det är beklagligt att vi har en nedskrivning i Norge. 500 miljoner kronor är inte där vi vill vara, vi vill vara på en annan nivå”, säger han.

En översyn av anläggningssidan har visat på att ett stort norskt projekt, där bolaget hade en slutforcering fram till maj, har kostat mer än vad bolaget bedömde i rapporten för det andra kvartalet.

Bolaget har därmed varit tvunget att ta ytterligare kostnader för att stänga det projektet, berättar NCC:s vd och lägger till att det utgjort merparten av kostnaden inom anläggningssidan.

”Vi har gjort några andra smärre justeringar i ett par anläggningsprojekt, men det är sådant som är mer normalt och inträffar i en verksamhet”, säger han.

NCC:s orderingång i det tredje kvartalet uppgår till cirka 12,6 miljarder kronor och det var klart högre än vad analytikerna tidigare hade förväntat sig.

Sverige går väldigt starkt, betonar Peter Wågström. NCC har inom den svenska verksamheten dock utmaningar med att hitta arbetskraftsresurser varpå bolaget har satt upp ett polskt bemanningsbolag för att säkra tillgång till byggarbetare.

”Sverige har en särställning i Norden och kanske Europa i dag”, säger han utifrån ett marknadsperspektiv och lyfter även fram den norska marknaden som ”bra” samtidigt som han beklagar NCC:s prestation där inom byggverksamheten.

Samtidigt som NCC är försiktigt med att ta på sig nya projekt inom den norska byggverksamheten i dagsläget, ser bolaget gärna några nya anläggningsprojekt.

”Det finns mycket projekt och vi tar gärna några anläggningsprojekt till i Norge under den närmsta tiden”, säger han vidare.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto