Home > Nedåtgående risk för amerikansk handel

Nedåtgående risk för amerikansk handel

Innan coronavirus-pandemin var en av de största krafterna som påverkade volatiliteten på marknaden handelskriget mellan USA och Kina. Efter Trumps valseger 2016 har USA avsevärt förändrat sin utrikespolitik.

I vissa fall började man använda sig av tariffer och i andra fall fungerade de som bas för förhandlingar, framförallt med Kina.

Marknaderna steg och föll allt medan förhandlingarna pågick, och varje rubrik ansvarade för aktivitet på S&P500.

Sedan kom pandemin.

Dyster bild för amerikansk handel

USA är den en av världens ekonomiska stormakter och dess handel påverkar hela världen. En studie av Oxford Economics visar att amerikansk handel riskerar att gå ned, även efter kraschen som skapades av pandemin under de senaste fyra månaderna.

Studien visar att export och import representerar en relativt liten del av USA:s BNP, men att produktionselasticiteten växte avsevärt under de senaste årtiondena.

Sjunkande handelsvolymer under det första halvåret förväntas nå 23% – dubbelt så stort fall i BNP. Ännu viktigare är att det finns begränsad potential uppåt under andra hälften av året.

Den globala lågkonjunkturen blir djupare varje månad och den har en stor påverkan på amerikansk handel. En ny studie från IMF visar en förväntad global sammandragning med 4,9% under 2020, ned från 3% i april. Detta är den lägsta noteringen någonsin.

Vägen framåt kommer antagligen bli fylld med farthinder snarare än att visa på skarp återhämtning. På tal om återhämtning övervakar Oxford Economics en så kallad ”återhämtningsspårare” som tittar på produktion, sysselsättning, hälsa, efterfrågan och så vidare i den amerikanska ekonomin och hur dessa delar utvecklas under krisen. Hittills har denna återhämtningsspårare upptäckt förbättringar under de senaste tio veckorna fram till veckan som avslutades den 12:e juni då en återgång dök upp på grund av många nya infektioner i USA.

Vi vet ännu inte hur handelskriget mellan Kina, och troligtvis EU, kommer gå då vi inom ett par månader har ett presidentval i USA. Om Trump får regera en andra regeringsperiod kommer antagligen handelskriget mellan USA och EU gå in i en ny fas då Berlin förbereder sig att slå tillbaka mot USA om Trump uppfyller sitt hot att avsluta Nord Stream 2-gasledningen.

Istället för ett handelskrig mellan USA och Kina finns det en verklig risk för ett transatlantiskt handelskrig. Om så blir fallet kommer de kommande fyra åren innebära en ständig kamp på den internationella handelsarenan.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto