Home > Nedåtgående trend för oljemarknaden i OPEC-rapport

Nedåtgående trend för oljemarknaden i OPEC-rapport

Under en vecka då OPEC (Organization of Petroleum Exporting Countries) fyller 60 år släpper organiserationen en rapport som pekar på en nedåtgående trend för oljemarknaden. De sänkte sin prognos för efterfrågan under 2020 med 400 000 tunnor om dagen. Dessutom sänkte de efterfrågan för 2021 med ytterligare 770 000 tunnor om dagen från föregående månads rapport, vilket signalerar långsam tillväxt och oregelbunden efterfrågan framöver.

Då världens alla länder handskas med coronavirus-pandemin gäller samma sak för OPEC. Organisationen möter en existentiell kris och många menar att organisationen kommer upphöra att existera förr snarare än senare.

Gröna trender får allt starkare kraft i den utvecklade världen, och konsumtionen förflyttas allt mer bort från oljerelaterade produkter. Förutom Kina, och eventuellt Vietnam, finns det ingen ekonomisk tillväxt att tala om under 2020. För OPEC innebär en sammandragande BNP att mindre olja distribueras, vilket innebär färre intäkter.

Utmaningar för råolja och OPEC

2020 innebar en historisk nedgång för oljepriset då det hamnade på under noll. Det var inte bara clearinghouse som lät oljan gå under noll, faktum är oljan låg på -40 dollar i april. Från -40 till +37. Det som krävdes var koordinerade åtgärder från OPEC och dess partners för att hantera utmaningarna.

Till att börja med började OPEC (dess 13 medlemmar) att samarbeta med andra stora producenter, inklusive Ryssland, och levererade koordinerade produktionssänkningar för att stabilisera oljepriset.

Den globala handeln tog ett steg tillbaka gå grund av COVID-19. Ökad protektionism satte press på leveransindustrin, vilket är en oljeintensiv industri.

För många stora ekonomier innebär även 2021 ekonomisk sammandragning jämfört med nivåerna innan pandemin. Exempelvis säger prognoserna för Euro-området att ekonomierna kommer sammandra med -7,7% under 2020 och sen växa med 4,3% under 2021. Trots denna relativa ökning har vi ändå att göra med lägre totala värden, vilket innebär att Euro-områdets ekonomier mot slutet av 2021 fortfarande konsumerar mindre olja än innan pandemin. Och detta är om prognosen inte blir värre, vilket den mycket väl kan bli.

Det amerikanska presidentvalet spelar även en viktig roll i oljepriset. Om Biden vinner Vita Huset finns det förväntningar att USA omedelbart kommer inleda förhandlingar med Iran och eventuella lindringar av de sanktioner som existerar just nu, vilket hade lett till mer olja på marknaden. Om iransk olja återvänder till marknaden finns det cirka 2,5 miljoner tunnor om dagen som måste fördelas. Det som krävs då är ytterligare koordinerade åtgärder, annars kommer oljepriset åter sjunka.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.