Home > Neddragning av statens verksamhet i Trumps budgetförslag.

Neddragning av statens verksamhet i Trumps budgetförslag.

President Donald Trump föreslår i sitt budgetförslag omfattande nedskärningar i den statliga verksamheten, men samtidigt stora satsningar i försvaret och för nationell säkerhet.

Det rapporterar Bloomberg News. Budgetförslaget läggs fram för kongressen på torsdagen.

En del av de kraftigaste nedskärningarna rör verksamhet och program som Donald Trump under en längre tid varit kritisk mot. Utrikesdepartementet skulle få se sina anslag minskade med 28 procent jämfört med nivån för 2018, och med minskade bidrag till internationellt bistånd. Miljövårdsmyndigheten EPA skulle få se anslagen minskade med 30 procent.

Totalt skulle nio federala departement få se sina anslag minska med mellan 11 och 29 procent.

Andra program som skulle få minskade anslag är inom jordbruket, för ren energi och federala forskningsprojekt.

Försvarsdepartementet skulle samtidigt få ökade anslag med cirka 10 procent.

”Man ser neddragningar inom många myndigheter då han försöker att minska statens roll, öka effektiviteten och minska slöseriet och överlappande program. Om han talade om det under kampanjen, så finns det i budgeten”, sade Mick Mulvaney, chef för Vita Husets budgetkontor OMB, till journalister.

Budgetförslaget kommer säkerligen att möta motstånd i kongressen, där många motsätter sig neddragningar i program som rör lokala favoriter.

Motståndet är stort inom Demokraterna, men även Republikaner som senatens majoritetsledare Mitch McConnell har ifrågasatt en del neddragningar redan innan budgeten nått kongressen.

Budgetförslaget, som innehåller en ökning av resurserna för försvaret som ska finansieras via andra besparingar, går i linje med Donald Trumps kampanj om ”America First” och en minskad roll för staten.

”För att skapa säkerhet för amerikanerna så har vi gjort tuffa val som inte gjorts under en alltför lång tid. Men vi har också gjort de nödvändiga investeringarna som dröjt för länge”, sade Donald Trump i ett uttalande.

Budgetförslaget, som är relativt avskalat, rör inte större frågor som skattesänkningar eller socialförsäkringarna, eller någon prognos om tillväxten. Detta väntas vara del av ett mer omfattande dokument i maj.

Den offentliga verksamheten löper just nu på en tillfällig budgetförlängning som löper ut den 28 april. Även om budgetförslaget minskar de diskretionära utgifterna med cirka 1 procent jämfört med budgetåret 2016 så ändrar det inte i grunden utsikterna för underskottet, som enligt kongressens budgetkontor CBO väntas uppgå till 487 miljarder dollar under budgetåret 2018.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
ECB
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto