Home > Nedstängningar i Europa väger tungt på ekonomin

Nedstängningar i Europa väger tungt på ekonomin

Europa har det svårt just nu. Från att ha drabbats hårt av coronaviruset är det nu många europeiska ekonomier som är nedstängda på nytt.

Då det nya året inleddes var det många europeiska ekonomier som utannonserade hårdare restriktioner. Tyskland gick så långt att de förlängde nedstängningen tills slutet på månaden. Om landet inte lyckas stoppa smittspridningen kan denna nedstängning även förlängas.

Alla dessa åtgärder tar ut sin rätt på ekonomisk aktivitet. Medan det är högsta prioritet att lösa hälsokrisen är dess längd oroväckande. Ju längre det tar, desto värre blir det för ekonomisk aktivitet och hushållens inkomster.

Illavarslande ekonomiska rapporter inleder året

Denna veckas ekonomiska rapporter från Euro-området återspeglar en fortsatt oro. Medan PMI Manufacturing fortfarande ligger i expanderande territorier stiger arbetslösheten i Spanien, och i Tyskland står den still.

PMI från tjänstesektorn i Italien i december var en negativ överraskning. Förväntningarna var att rapporten skulle visa 45 (en bra bit under 50, vilket signalerar en sektor som expanderar), men föll till 39,7. Alla stora länder i Euro-området rapporterade PMI för tjänstesektorn på under 50, vilket inte är överraskande med tanke på alla åtgärder, restriktioner och nedstängningar. Restauranger och barer är exempelvis stängda eller måste stänga tidigt. Eftersom tjänstesektorn är ryggraden för europeisk BNP är denna veckas rapporter oroande för framtida ekonomisk tillväxt.

I kontrast till detta visade ISM Manufacturing och Non-Manufacturing i USA förhöjda nivåer på 60,7 respektive 57,2. Skillnaden återspeglades snabbt i EURUSD-kursen, som sjönk igår med cirka 100 punkter, från 1,2340 till 1,2250.

Denna rörelse nedåt i växlingskursen är positiva nyheter för ECB, då de har problem med att bekämpa den låga inflationen. CPI Flash Estimate räknas ut på årlig basis och var en besvikelse igår då den sjönk från -0,2% till -0,3%. Även data från Core-segmentet, som exkluderar volatila energipriser, låg fast på 0,2% – precis över gränsen för deflation.

Slutligen har vi Euro-områdets detaljhandel, som även överraskade negativt. Efter förväntningar på -3,4% sjönk den till hela -6,1%.

Det finns i princip inget positivt i ekonomin i Euro-området som i de rapporter som släpptes denna vecka. Ändå är euron en av de starkaste valutorna på valutamarknaden. EURUSD, medan den har tagit ett par steg tillbaka, ligger fortsatt högt, och EURJPY ligger även högt på 127.

Det återstår att se var euron kommer stå mot slutet av nedstängningarna. Om den amerikanska ekonomin fortsätter att prestera bättre borde EURUSD-kursen sjunka ytterligare.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.