Home > Netflix tappar mark mot tuff konkurrens och sjunker med 10%

Netflix tappar mark mot tuff konkurrens och sjunker med 10%

Netflix aktier föll med 10% efter att ha utannonserat sina resultat för Q1 2021. Investerare upplever inte att det finns mycket plats för tillväxt, trots resultat som var bättre än förväntat.

Streamingjätten Netflix släppte sina resultat för Q1 2021 tidigare i veckan. Trots att ha slagit prognosen för EPS för kvartalet med 0,76 dollar sjönk aktierna med över 10%. Detta beror på en allt tuffare konkurrens, och en nedgång i antalet nya betalande prenumeranter.

Trots marknadens reaktion visar resultaträkningen för kvartalet en stark position. Intäkterna steg över de senaste 12 månaderna med 24,2%, och antalet betalande prenumeranter har ökat med 13,6% under samma period. Denna positiva trend ser även ut att fortsätta enligt företagets egna prognos för räkenskapsårets andra kvartal. Antalet betalande prenumeranter ska enligt prognosen stiga med 8,1%, men vi kan inte ignorera tillväxttakten som ser ut att tappa farten.

Starkt kassaflöde för Netflix

Stark konkurrens nämndes flera gånger i den marknadskommunikation som levererades av Netflix. Peacock, Paramount Plus, Amazon och Disney har alla ätit delar av Netflix marknadsandelar.

Framtiden ser ändå lovande ut. Företaget har ett par av världens mest populära tv-serier, och en av deras filmer är nominerad i hela tio kategorier under den kommande Oscars-galan. Kunderna gillar det Netflix har att erbjuda, och det ser ut att fortsätta. Det är nu upp till Netflix att hitta bättre sätt att tjäna pengar på detta.

Vad gäller finansiell styrka sitter Netflix på ett starkt kassaflöde från verksamheten som nu ligger på 777 miljoner dollar för kvartalet (jämfört med 260 miljoner dollar för ett år sedan). Företaget upprepade även och bekräftade prognosen för resten av året.

Netflix planerar också att köpa tillbaka aktier till ett värde av 5 miljarder dollar, vilket är ett tecken på att deras aktier kan vara undervärderade. Detta blir då deras egna aktier som saknar rätt att delta i omröstningar eller få utdelning, men företaget kan bestämma sig för att utfärda dem igen i finansieringssyfte i framtiden. Om aktiepriset ökar under denna tid kommer även aktieägarnas innehav göra det.

Sammanfattningsvis levererade Netflix på sina löften, men investerare gillade inte att antalet nya betalande kunder minskade, och att det inte finns mycket utrymme att växa på grund av ökad konkurrens. Kommer aktierna vända efter att Netflix köper tillbaka sina egna aktier? Det får vi först se om ett par kvartal.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto