Home > Netflix visar starka resultat från Q4 2020, aktien stiger med 10%

Netflix visar starka resultat från Q4 2020, aktien stiger med 10%

Netflix levererade en stor överraskning under sin resultatrapport från Q4 2020, och marknaden belönade dess aktier med en omedelbar ökning med 10%. Medan många förväntade sig positiva resultat under ett kvartal då pandemin fortfarande var aktiv överraskade Netflix i två avseenden – antalet nya prenumeranter under kvartalet och en enastående ökning av fritt kassaflöde.

Netflix lade till 8,5 miljoner nya prenumeranter under Q4 2020 

Marknaden förväntade sig 6 miljoner nya prenumeranter men Netflix lyckades lägga till cirka 2,5 miljoner fler. Till följd av det växte deras intäkter och nådde 6,6 miljarder dollar, vilket är en ökning på 21,5% årligen.

Med de nya 8,5 miljoner prenumeranterna passerade Netflix 200 miljoner prenumeranter, vilket är en imponerande siffra hur man än ser på det. Kom ihåg att 2020 var året då Disney+ lanserades, och konkurrensen från Apple Plus har också intensifierats. Många har antagit att Netflix ska förlora marknadsandelar, men istället fortsätter företagets tillväxt. Under hela 2020 lade Netflix till rekordmånga 37 miljoner nya prenumeranter, vilket överträffar alla förväntningar.

Resultaträkningen visar inte lika robusta nettointäkter som tidigare kvartal. Exempelvis låg nettointäkterna för det fjärde kvartalet på 542 miljoner dollar, vilket är lägre än alla kvartalsenliga siffror under året, och till och med lägre än Q4 2019. Förklaringen kommer dock från att Netflix fortsätter att investera i eget innehåll, och att detta kommer löna sig i framtiden.

Om vi tittar på bilden ovan är det svårt att föreställa sig att det hade kunnat gå bättre för Netflix egna serier. Enligt Google-sökningar är 9 av de 10 främsta sökningarna Netflix eget innehåll.

Det är därmed ingen överraskning att företaget har en prognos som säger att nettointäkterna kommer växa med 1,3 miljarder dollar under det första kvartalet 2021, framförallt tack vare en tillväxt i intäkterna med 23,6% samtidigt som utgifterna minskar drastiskt.

Den kanske viktigaste variabeln är fritt kassaflöde. Medan detta låg på negativa territorier för kvartalet förväntade sig marknaden betydligt värre siffror. I och med denna positiva överraskning var FCF för året positivt, vilket är en stor milstolpe för Netflix.

Det finns utmaningar framöver. Konkurrensen är som sagt tuff, och den blir bara tuffare. Restriktioner under pandemin gjorde det svårare att leverera nytt innehåll, och produktionskostnaderna ökade.

Netflix har dock visat sig tillräckligt starka för att ligga kvar som etta i streamingvärlden. Till följd av det är det inte överraskande att aktiepriset stiger.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.