Home > Next Generation EU – Bidrag och lån för medlemsländer, men inga pengar har delats ut än

Next Generation EU – Bidrag och lån för medlemsländer, men inga pengar har delats ut än

COVID-19 har lett till imponerande finansiella åtgärder i hela världen. USA har lett vägen, men även Europa har visat en stark vilja att agera.

För första gången någonsin genomfördes en Europa-bred finansiell politik som kom att kallas Next Generation EU. Poängen med satsningen var att tillhandahålla medlemsländer med bidrag och lån, så att dessa länder skulle klara av att ta sig igenom pandemin. De tillgängliga medlen skulle bero på hur hårt pandemin hade drabbat respektive lands ekonomi.

När Next Generation EU utannonserades steg euron, den gemensamma valutan, dramatiskt på valutamarknaden. Optimismen ledde vägen, och tilliten till det europeiska projektet hade aldrig varit högre.

Om vi snabbspolar fram till mars 2021 är vi i en situation då inte en enda euro har delats ut till länderna i Europa. I skarp kontrast till detta har USA redan levererat två rundor av stödpaket, direkt till sina medborgare, vilket har lett till att den ekonomiska återhämtningen i USA går snabbare än i Europa.

Tålamod är det som gäller i Europa

Problemet med Next Generation EU är att det är sagt att pengarna kommer med tiden, men att befolkningen inte har möjligheten att vänta på pengarna under en pandemi.

Den uppskattade kumulativa påverkan på real-BNP från Next Generation EU ligger på 12% av euro-områdets BNP vid år 2026, vilket är en stor andel. Vägen framöver är dock full av utmaningar där just nu två specifika utmaningar sticker ut.

En av dessa utmaningar är vaccinationskampanjen. EU-kommissionen beställde doser för sent och lyckades inte säkra snabb leverans. De beställde för hela unionen i hopp om att få bättre priser, vilket de fick, men det ledde till senare leveranser. Denna försening kommer äta upp andelar av BNP, och kommer antagligen leda till en högre kostnad långsiktigt.

En annan utmaning har att göra med hur Next Generation EU är utformad. Ett år med pandemin har gått, och inte en enda euro har nått sin destination.

Den långsamma finansieringen och vaccinationen kan bli en kostsam läxa för Europa långsiktigt. Nu när Storbritannien har lämnat EU finns det en oro att befolkningen i Europa kommer vända sig emot det gemensamma projektet på grund av utökad byråkrati.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.