Home > NFP missar förväntningarna men arbetslöshetsgraden minskar

NFP missar förväntningarna men arbetslöshetsgraden minskar

Förra veckan handlade allt om NFP på fredagen. Som alltid rör sig marknaden i snäva intervall under hela NFP-veckan, och sedan efter rapporten på fredagen försöker marknaden ta sig i den ena eller andra riktningen.

Denna fredag var en typisk NFP-fredag, som markerades av utökad osäkerhet då USA:s president utannonserade att han och hans fru testat positiva för COVID-19. Plötsligt var NFP-rapporten inte dagens höjdpunkt, trots faktumet att det är en av de viktigaste ekonomiska rapporterna för handelsmånaden.

Lägre arbetslöshetsgrad än förväntat

Medan NFP-rapporten var en besvikelse (661 000 jämfört med förväntningar på 850 000) var arbetslöshetsgraden bättre än förväntat (7,9% jämfört med förväntningar på 8,2%). Dessa siffror visar att USA fortsätter att lägga till nya jobb, men återhämtningen är ojämn och trög.

Bakom siffrorna var det en blandad rapport. Medan det är bra att arbetslöshetsgraden minskade angavs det även i rapporten att arbetsdeltagandegraden minskade med 0,3%. Dessutom ökade antalet arbetslösa som inte haft ett jobb på över fem veckor med 2,6 miljoner.

Det fanns dock mer positiva än negativa nyheter i rapporten för september. Exempelvis visade rubrikerna endast 661 000 jobb, jämfört med 900 000. Siffrorna för månaderna juli och augusti reviderades dock högre. Totalt sett visade revideringarna 145 000 extra jobb som skapades under dessa två månader, vilket nästan kompenserade för differensen mellan de förväntade siffrorna i september och de faktiska. Om vi kombinerar detta med den stadiga nedgången i arbetslöshetsgrad får vi en bra jobbrapport för september. Antalet permanenta jobbförluster fortsätter dock att stiga, vilket gör det svårt att regelbundna framsteg på den amerikanska arbetsmarknaden.

Som vi tidigare nämnde misslyckades rapporten att skapa reaktioner på marknaden. EURUSD höll sig runt 1,17 under fredagen och förändrades inte så mycket efter rapporten. Samma sak kunde ses på andra USD-par då AUDUSD, USDCHF och GBPUSD även dem förflyttade sig i snäva intervall.

Förklaringen kommer från att det amerikanska presidentvalet ligger framför oss, och faktumet att marknadsdeltagare nu inte vill ta risker. Fram tills det dyker upp mer klarhet kring valet kan vi förvänta oss snäva intervall för dollarn.

Taggar:
Usa
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto