Home > NFP och USD i fokus denna vecka

NFP och USD i fokus denna vecka

NFP ligger framför oss, och allt fokus ligger nu på hur det går för USD. Det sätt som valutan minskade i värde och den aggressiva ökningen för EURUSD har fått många investerare att fundera på om dollarn kommer återhämta sig snart.

Många har även börjat undra om man kan kalla dollarn för världens reservvaluta. När en dominant valuta minskar så här mycket under ett kvartal mot en annan valuta (det vill säga euron), innebär det en del frågetecken.

Viktig ekonomisk data under denna vecka

Som vanligt släpps Non-Farm Payrolls (NFP) den första fredagen under månaden. Men fram tills fredag denna vecka finns det ett par viktiga ekonomiska händelser som kan påverka ett flertal marknader.

Två centralbanker kommer utannonsera sin räntenivå och sina penningpolitiska beslut, nämligen Reserve Bank of Australia (RBA) och Bank of England (BOE). Båda förväntas låta sin penningpolitiska ställning vara oförändrad, men det innebär inte att AUD och GBP kommer stå stilla.

AUDUSD ligger nu på över 0,70, vilket bör vara oroväckande för RBA. Medan detta har med guldets och den amerikanska aktiemarknadens styrka att göra vill centralbankerna inte se sin valuta bli allt för stark under en lågkonjunktur.

På torsdag, en dag innan NFP-rapporten, händer något liknande för BOE. GBP har på sistone ökat mot USD och CHF och nått kritiska nivåer – 1,30 respektive 1,20. Ytterligare styrketecken kommer antagligen tonas ned av centralbanken. Även sysselsättningen i Nya Zeeland och Kanada förväntas hamna i fokus denna vecka, vilket kommer leda till att NZD- och CAD-par antagligen kommer förflytta sig mer än vanligt.

Huvudsakligt fokus denna vecka kommer dock, som tidigare nämnts, handla om USD och dess riktning. Det är nu bara ett par månader kvar tills det amerikanska presidentvalet, och dollarn kommer antagligen vara drivande vad gäller förändringar på FX-marknaden. Nyheter om valet (exempelvis förra veckan då president Trump antydde om att skjuta upp valet) kommer påverka hur dollarn presterar.

Det är sedvanligt att marknaden lägger sig i intervall under NFP-veckan. Denna gång kan det dock bli annorlunda då annan data på den ekonomiska kalendern har potential att få FX-marknaden att flytta på sig.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto