Home > NFP över förväntan, men arbetslösheten i Core-segmentet stiger

NFP över förväntan, men arbetslösheten i Core-segmentet stiger

Förra fredagens NFP-rapport visade sig vara utan större betydelse för valutahandlare. Den initiala ökningen för USD, som orsakades av en bättre än förväntad rapport, vände mot slutet av handelsdagen då investerare lärde sig mer om detaljerna i augusti månads jobbrapport.

Den amerikanska ekonomin lade till 1,37 miljoner nya jobb i augusti, vilket ledde till förväntningar för en stark vändning. Den största överraskningen kom från arbetslöshetsgraden, som gick ned till 8,4% efter förväntningar på 9,8% och efter en föregående notering på 10,2%.

Bakom de positiva rubrikerna fanns det dock ett par detaljer som kräver lite extra uppmärksamhet. Bland dem är antalet människor som blivit av med sina jobb permanent, samt arbetslöshetsgraden i Core-segmentet.

Permanenta jobbförluster ökar

Ett av de främsta problemen under coronavirus-pandemin har varit arbetsmarknaden. Hur bibehåller man sysselsättningen när så många länder eller delstater har varit nedstängda? Svaret kommer i form av statligt stöd och därför har det varit svårt att uppskatta den påverkan på krisen har haft på arbetsmarknaden.

I USA är det efter NFP-rapporten i augusti framförallt antalet permanenta arbetsförluster som är oroväckande. Denna siffra har bara ökat sedan i februari, utan tecken på att trenden ska vända inom en snar framtid. Fram tills det att denna trend vänder är det svårt att tolka några jobbsiffror som positiva.

En annan sak som grusar de positiva rubrikerna är arbetslöshetsgraden i Core-segmentet. Detta segment består av permanent arbetslösa utan att räkna med temporär arbetslöshet. Detta segment hamnar på 5,8% i augusti, vilket är en knapp men marginell förbättring från i juni.

Helt enkelt antyder detta att arbetslösheten allt mer rör sig från temporär till permanent. Mer specifikt har antalet permanent arbetslösa ökat med 19% på en enda månad då augusti är den första månaden sedan mars som mindre än hälften av arbetslösheten är temporär.

Den ekonomiska lågkonjunkturen som orsakats av coronavirus-pandemin står utan motstycke. Regeringar och centralbanker har därför vidtagit åtgärder utan motstycke.

I och med det är traditionella indikatorer förvrängda, och att tolka datan korrekt är viktig för att förstå hur en ekonomisk återhämtning kan se ut, om den sker. Därför är det alltid smart att gräva lite extra djupt i de ekonomiska rapporten, då det alltid finns mer information bakom rubrikerna.

Dippen i arbetslöshetsgraden är en välkommen utveckling, men om den inte följs av en dipp i Core-segmentet också är faran för en vändning stor.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.