Home > Nikkei 225 prisprognos efter konsolidering 2021

Nikkei 225 prisprognos efter konsolidering 2021

Nikkei 225 konsoliderades 2021 och kunde inte hålla över 30 000 poäng. Medan under, är fördomen baisse.

S&P 500-indexet gjorde ett rally den här veckan, och de lyckades stänga på en rekordhögsta nivå för 69:e gången 2021. Även om rallyt är inget mindre än imponerande, följdes det inte av alla aktiemarknadsindex i den utvecklade världen. Till exempel kunde Nikkei 225-indexet inte rally. Istället konsoliderades det under hela året och kunde inte hålla sig över nyckelområdet 30 000 poäng.

Den tekniska bilden av Nikkei 225 ser baisse ut medan den ligger under 30 000 poäng

Diagrammet ovan visar Nikkei 225:s prestanda under de senaste fem åren. Från vänster till höger gav 24 000-området motstånd från 2018 till 2020, då indexet sjönk när covid-19 grep den globala ekonomin.

När centralbanker och regeringar gav monetär och finansiell stimulans återhämtade sig Nikkei 225 och övervann motståndet. Rallyt fortsatte hela vägen till 30 000, men vid det här laget visar den tekniska bilden en potentiell baisseartad vändning.

Först gjorde indexet ett dubbeltoppmönster över 30 000. Även om det är för tidigt för att det ska kunna bekräftas, kommer björnar att försöka trycka ner det om inte marknaden gör en ny topp.

För det andra, på nuvarande nivåer ser vi en triangel som kan fungera som ett vändningsmönster. En daglig stängning under 28 000 borde ge mer svaghet, och nästa nivå av stöd är vid det tidigare motståndet i 24 000-området.

BOJ behåller status quo

Till skillnad från i andra delar av världen, som USA eller euroområdet, är inflationen fortfarande låg i Japan. Till exempel nådde den 0,1% i oktober förra året. Inflationen exklusive energipriser var med andra ord dämpad, och därför är en ackommoderande politik fortfarande motiverad.

Bank of Japan är med andra ord fortsatt tillmötesgående, men det var så även i år. Därför innebär ackommoderande åtgärder inte nödvändigtvis hausse förhållanden.

Den inhemska efterfrågan förblir motståndskraftig

Den inhemska efterfrågan kan driva på en stark ekonomisk tillväxt under det kommande året. Efter att undantagstillståndet upphörde steg konsumtionsindexet mätt av Bank of Japan med 4,3% under månaden. Tjänster och varaktiga varor återhämtade sig snabbt, och sysselsättningsutsikterna steg också.

Men den stora frågan är om återhämtningen kan fortsätta 2022. Alla nyheter om pandemifronten räcker för att förändra konsumenternas sentiment och utlösa en risk-off-reaktion på marknaden.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto