Home > Nintendos nya konsol kunde inte frälsa Tokyobörsen.

Nintendos nya konsol kunde inte frälsa Tokyobörsen.

Nintendo lyckades inte övertyga investerare i en presentation av den nya spelkonsolen Nintendo Switch på fredagen. Bolagsledningen berättade om nya speltitlar samt att priset blir 300 dollar.

Aktien föll 5,8 procent i Tokyohandeln, rapporterar Bloomberg News.

”Aktien hade köpts upp på förhoppningar och föll på fakta. De första två veckorna av försäljningen kommer att vara kritiska för Nintendo som måste sälja de 2 miljoner enheter som de spått för kvartalet”, kommenterar Hideki Yasuda, analytiker på Ace Research Institute.

Switch är en konsol i surfplattestorlek med trådlösa kontroller som kan användas var som helst, men också kopplas till en tv. Svenska Starbreeze aviserade i oktober att bolaget är med på listan över partners till Switch.

Nintendo hoppas på att Switch blir en comeback för bolaget som misslyckats med sina lanseringar de senaste åren. Uppföljaren till Wii floppade och Nintendos efterlängtade intåg på mobilspelmarknaden fick en tuff start, då förra månadens lansering av Super Mario Run inte nådde förväntningarna.

Vid fredagens presentation introducerade Nintendo en ny funktion på Switch: ett online-gaming-nätverk. Utan att gå in på detaljer sade bolaget att användare ska kunna spela med vänner och chatta online. Tjänsten kommer initialt att vara gratis men under året ska den övergå till att bli en betaltjänst. Medan så kallad connectivity är nytt för Nintendo, har det funnit på konkurrenter som Xbox och Playstation i åratal.

”Att ta betalt för onlinetjänster är inte överraskande men jag är nyfiken på om Nintendo kan rättfärdiga det”, sade Jim Sterling, grundare av den inflytelserika gaming-bloggen The Jimquisition.

Nintendo introducerade på fredagen ett uppdaterat Zelda-spel, ett nytt Mario-spel kallat Super Mario Odyssey samt Splatoon 2, en uppföljare till det populära färgkastarspelet. Ett annat nytt spel kallat Arms presenterades också.

Priset på 300 dollar överträffade de flesta analytikers estimat. Mizuoho Financials analytiker hade trott att Switch skulle säljas för 249-279 dollar medan Macquarie hade förväntningar på ett pris kring 250 dollar. Priset på 300 dollar gör konsolen dyrare än Sonys Playstation 4 och Microsoft Xbox One, baserat på nuvarande priser i USA.

Ett annat frågetecken är hur attraktivt det är att Switch är portabel. Frågan marknaden ställer sig är om folk är redo att bära omkring en spelterminal, när många har smartphones eller surfplattor.

Sedan toppen för tio år sedan har Nintendoaktien fallit med två tredjedelar och bolaget har förlorat över 50 miljarder dollar av börsvärdet. I oktober sade vd Tatsumi Kimishima att Switch kommer att ha en central roll i att återhämta rörelseresultatet till en nivå på cirka 100 miljarder yen per år.

Nintendos nya konsol kunde inte frälsa Tokyobörsen.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto