Home > Nokias risk minskar avsevärt efter Microsoftaffär

Nokias risk minskar avsevärt efter Microsoftaffär

Nokia rusade drygt 40 procent i öppningshandeln på Stockholmsbörsen på tisdagen. Försäljningen av telefonverksamheten till Microsoft minskar risken avsevärt för bolaget, menar analytiker.

Nokias kassa”Nokia säljer bort risken i verksamheten och behåller det som man ändå kan definiera som mer säkert: kartor, navigation, NSN, samt Advanced Technologies”, säger Stefan Olsson, analytiker vid Ålandsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Åsikterna går emellertid isär om prislappen på 3,8 miljarder euro för telefonverksamheten exklusive patenten.

”Ett första intryck av prislappen är att man har prissatt det på ett sätt där Nokia ger bort en eventuell del av uppsidan i telefonverksamheten till Microsoft”, säger Stefan Olsson.

SEB anser att Nokia har säkrat ett mycket attraktivt pris för telefonverksamheten, exklusive patenten, och att affären förbättrar Nokias riskprofil avsevärt, rapporterar Bloomberg News.

Enligt UBS är priset i uppgörelsen i linje med värderingen av telefonverksamheten, exklusive de 1,65 miljarder euro i överenskommelsen kring patenten och licenserna.

Evli bedömer däremot prislappen på 3,8 miljarder euro som ”lite låg”, trots att Nokias aktie nu har en klart lägre risk. Affären avslutar en period av ihållande kassaförbränning och den är också positiv för Nokias obligationsägare, menar Evli enligt Bloomberg News.

Hannu Rauhala, analytiker på Pohjola Bank, säger att försäljningen av Nokias telefoner kom som en överraskning trots att rykten om affären förekommit.

Hannu Rauhala påminner om att det som blir kvar av Nokia har sina starka sidor. Nätverksbolaget har varit betydligt mer lönsamt än telefonerna, och i den enheten har saneringarna redan genomförts.

”Man ska komma ihåg att på nätverkssidan utgör tjänsterna en stor andel av verksamheten. Det är en mer kontinuerlig affärsverksamhet, som inte är fullt beroende av konsumenternas humör”, säger han till nyhetsbyrån FNB.

Enheten NSN som blir kvar i Nokias ägo sysselsatte i slutet av juli globalt 24.000 personer, varav 5.900 i Finland.

Hannu Rauhala tycker det är svårt att göra en bedömning av den totala prislappen på 5,44 miljarder euro. Mobiltelefonenhetens marknadsandel har minskat och kassaflödet har varit negativt.

”Priset består av många element. Till exempel får Nokia behålla sina patent. Då vi talar om affärsverksamhet med en sjunkande marknadsandel och negativt kassaflöde så är det utmanande att bedöma priset”, säger Hannu Rauhala.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto