Home > Nokias svaga position inom smarphones spås pressa

Nokias svaga position inom smarphones spås pressa

”Vi räknar med att Nokia vinner andelar, från 2,8 procent i slutet av första kvartalet 2013 till 4,3 procent vid slutet av 2014, men det räcker fortfarande inte för att driva fram de skalfördelar som krävs för att öka rörelsemarginalen över nivån med långa ensiffriga procenttal”, skriver Nomura.

Samtidigt sänker Nomura sin prognos för den globala featurephonemarknaden för åren 2013-2015 med 16-42 procent i volym och med 28-50 procent i intäkter.

Nedjusteringen hänvisas till en större kannibalisering på smartphonemarknaden än väntat. Många Android-telefoner för under 100 dollar som är ”bra nog” börjar nu bredda distributionen till marknader utanför Kina.

”Med en ledande andel på 23 procent på featurephonemarknaden och med en andel på endast 2,8 procent av smartphonemarknaden är Nokia mest påverkad av detta skifte till smartphones”, skriver Nomura.

Nomura upprepar rekommendationen neutral för Nokia trots en riktkurs på 3:23 euro och en negativ syn på lång sikt. Enligt Nomura kan Nokias expansion av portföljen och geografiska närvaron under de kommande kvartalen ge fortsatt stöd till aktien.

”Om eller när de sekventiella trenderna lättar (troligen under senare delen av 2013) räknar vi emellertid med att aktien kommer under ny press”, skriver Nomura.

I det kortsiktiga tekniska perspektivet fick aktien i maj en köpsignal när kursen passerade en motståndsnivå och aktien är nu på väg ner för att återtesta utbrottsnivån, vilket ger kortsiktiga spekulanter som missade köpsignalen en andra chans att ta position för uppgång.

Nokia (dagsgraf)
Nokia (dagsgraf)

Av: Tradingportalen/Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto