Home > Non-Farm Payrolls i USA slog förväntningarna – igen

Non-Farm Payrolls i USA slog förväntningarna – igen

Den NFP-data från USA som alla såg fram emot bekräftade förra månadens stigning. 4,8 miljoner människor kom tillbaka till sina jobb i juni, vilket översteg förväntningarna på 3,037 miljoner.

Detta handlar inte bara om antalet nya jobb utan även om annan jobbdata som kommer i samma rapport. Exempelvis gick arbetslösheten från 13,3% föregående månad till 11,1% efter förväntningar på 12,4%.

En sammanfattning av sysselsättningen för juni 2020

Den första fredagen varje månad (denna vecka är ett undantag på grund av den 4:e juli) släpps en sammanfattning av sysselsättningen av den amerikanska statistikbyrån. Detta är en omfattande analys av den amerikanska arbetsmarknaden där de inte bara tar upp NFP-siffrorna utan även annan data, som exempelvis genomsnittliga timlöner (AHE), antalet personer som inte aktivt söker jobb, deltagande på arbetsmarknaden och så vidare. Med andra ord bör investerare som vill veta exakt vad denna jobbrapport visar läsa sammanfattningen varje månad.

En närmare analys av denna rapport visar ofta data utöver rubrikerna. I en positiv NFP-rubrik kan det finnas detaljer som inte är lika positiva. Sådant var fallet i gårdagens rapport.

Deltagande på arbetsmarknaden ökade till 61,5% i juni, vilket var en ökning med 0,7%. En positiv utveckling, men fortfarande långt under siffrorna i februari (innan pandemin slog till). Antalet personer som inte arbetar men som vill arbeta är fortfarande högt – 3,2 miljoner högre än i februari.

Den kanske viktigaste datan från rapporten är antalet permanenta jobbförluster som nådde 2,9 miljoner i juni, vilket var en ökning på över en halv miljon på en månad. Detta är de jobb som är svårast att ersätta då ekonomin behöver lång tid för att åtgärda det.

AHE med 1,2% mer än prognosen på 0,8%. Åter igen sätter detta press på inflationsförväntningarna, vilket bekräftar Fed:s budskap att de är villiga att fortsätta med penningpolitiska lättnader i många år framöver.

För att summera var gårdagens NFP-rubriker positiva, men den övergripande rapporten var mer blandad. Det är ännu inte klart hur lång tid det kommer ta för de som blivit temporärt uppsagda att komma tillbaka till arbete, eller hur lång tid pandemin kommer ta.

Det som är klart är att antalet permanenta jobbförluster fortsätter att öka. Fram tills det att detta vänder bör alla positiva NFP-rubriker tas med en nypa salt.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto