Home > Nordea avser att ta beslut om hemvist före sommaren.

Nordea avser att ta beslut om hemvist före sommaren.

Nordea har som ambition att före sommaren ta beslut om var banken ska ha sitt huvudkontor.

”Sedan får vi se hur vi definierar sommar”, sade Nordeas vd Casper von Koskull vid seminariet DI bank och tillade att den europeiska sommaren inte börjar förrän i augusti.

Kort efter regeringens besked i vintras om att bankernas resolutionsavgift planeras att höjas uppgav Nordea att banken överväger att flytta huvudkontoret från Sverige till följd av regeringens planer. Hittills har regeringen inte givit besked kring huruvida de avser gå vidare med avgiftshöjningen.

Är Nordea beredda att ta beslut om var huvudkontoret ska ligga och att kommunicera det innan Sveriges regering har satt ned foten i resolutionsavgiftsfrågan?

”Jag måste göra övervägningen och resolutionsavgiftsfrågan är inte den enda frågan. Den är inte det enda som driver det här. Huruvida det spelar in, och hur mycket, kan jag inte säga därför att det blir ju en osäkerhet i tajmingen”, sade Casper von Koskull till reportrar.

Det skulle kunna anses ostrategiskt att säga att man avser stanna i Sverige innan regeringen har satt ned foten kring resolutionsavgiften, eftersom man då skulle lämna fältet öppet för regeringen att höja avgiften?

”Så kan det vara, men jag ska inte spekulera. Jag ska göra en grundlig, icke-emotionell utredning och sedan naturligtvis fatta ett beslut och det är klart att ifall jag inte har alla de viktiga komponenterna för att ta beslutet kan jag inte göra det, men om jag tycker att jag har det – då gör jag det. Och det vet jag inte förrän jag har gjort jobbet”, sade Nordea-chefen.

Kan en möjlig tolkning av er tidsplan vara att ni lutar åt att flytta från Sverige oavsett vad som händer i resolutionsavgiftsfrågan?

”Jag vill inte tolka”, svarade Casper von Koskull.

Vid DI Bank vände Casper von Koskull sig emot vad han beskrev som tre myter kring Nordea: att banken skulle utgöra ett hot mot Sveriges ekonomi, att banken skulle vara överlönsam och att banken skulle vara underbeskattad.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
DAX
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto