Home > Nordea går ihop med DNB Baltikum för att skapa ledande storbank.

Nordea går ihop med DNB Baltikum för att skapa ledande storbank.

Nordea och DNB är överens om att slå samman sina verksamheter i Estland, Lettland och Litauen ”för att skapa en ledande storbank i Baltikum, med starka nordiska rötter”.

Det framgår av ett pressmeddelande från bankerna.

”Tillsammans kommer vi att ha storleken, den starkare geografiska närvaron och det utökade produktutbud som krävs för att bli kundernas förstahandsval i Baltikum”, säger Inga Skisaker, chef för de baltiska länderna på Nordea.

Nordeas och DNB:s verksamheter i Baltikum kompletterar varandra, skriver bankerna och pekar på att Nordea har en stark ställning inom segmentet stora företag, medan DNB är starkt inom segmentet små och medelstora företag.

”Slutligen får den sammanslagna banken en stark geografisk närvaro, eftersom Nordea är starkt i Estland, DNB i Litauen och båda i Lettland. Nordea och DNB har 1.300 respektive 1.800 anställda, och 8 miljarder respektive 5 miljarder euro i tillgångar i Baltikum”, skriver Nordea och DNB.

Nordea och DNB har lika rösträtt i den sammanslagna banken, samtidigt som de har skilda ekonomiska ägarnivåer som speglar ägarnas respektive andel av eget kapital från deras bidrag till den sammanslagna banken vid tiden för affärens slutförande.

Affären förutsätter myndigheternas godkännande, och väntas vara slutförd kring andra kvartalet 2017.

”Bankerna fortsätter att bedriva verksamhet oberoende av varandra till dess att alla myndighetsgodkännanden har erhållits”, heter det.

Andreas Håkansson, bankanalytiker vid Exane BNP Paribas, tillmäter inte nyheten om samgåendet någon större betydelse:

”Detta har egentligen ingen betydelse: i och med att Nordea behåller ägandet får det inte påverkan på vare sig kapitalet eller vinsten. Det enda som sker viss förändring i är mellan resultatlinjerna, men det påverkar inte helheten, så vi tycker att nyheten är relativt intetsägande”, säger han i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Däremot så spår JP Morgan att Nordeaaktien kommer att stiga 2 procent på morgonens meddeland, och Credit Suisse spår att både Nordea och DNB går upp med 1-2 procent på samma nyhet.

Det framgår av morgonbrev från JP Morgans respektive Credit Suisses mäklardeskar.

Nordea och DNB (dagsdiagram)

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto