Home > Nordea har positiv syn på nordiska banksektorn trots regelmotvind.

Nordea har positiv syn på nordiska banksektorn trots regelmotvind.

Nordeas aktieanalytiker ser betydande motvind för de nordiska bankerna från regleringar, och då främst i Sverige. Trots det ser Nordea positivt på den nordiska banksektorn.

Det framgår av en färsk sektoranalys.

Ett skäl till den synen är en positiv global trend i banksektorn driven av ökad företagsaktivitet, skriver Nordea. Nordea menar att banker med mer transaktionsaktivitet därför är att föredra framför banker med mer tyngd mot kontorsbanksverksamhet.

Nordea menar också att de nordiska bankerna är på väg ut ur en period där fokus legat på stärkta balansräkningar och nu är redo att skifta fokus mot resultatet.

Motvinden kommer från slopandet av avdragsrätt för efterställd bankfinansiering i Sverige, högre avgifter till bankräddningsfonder och möjligt införande av bankskatter. Nordea räknar med en negativ resultateffekt från den slopade avdragsrätten på 1,4 till 2,2 procent från 2017 och framåt.

Osäkerhet råder fortsatt kring införandet av en svensk bankskatt men räknar en ytterligare negativ resultateffekt härifrån på 1-2 procent från och med 2018. Värt att notera i sammanhanget är att Nordea anser detta vara en försiktighetsåtgärd då analytikerna förväntar sig att bankerna uppväger större delen av de eventuella bankskattekostnaderna genom att flytta resurser och minska verksamheten i Sverige.

Sammantaget ser Nordeas analytiker mest uppsida i Danske Bank och SEB. Som Nyhetsbyrån Direkt skrev tidigare på fredagen uppgraderar Nordea rekommendationen på SEB till köp från tidigare behåll och höjer riktkursen till 108 kronor från tidigare 93.

Nordea fortsatt mest nedsiderisk i Handelsbanken följt av norska DNB.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto