Home > Nordea i blåsväder

Nordea i blåsväder

Nordea aktien har liksom övriga banker påverkats i hög utsträckning av finansoron i Europa, även om de själva inte har några större innehav av obligationer från Grekland med mera. Aktien har i år gått ner med 27 % räknat på kursen i skrivande stund på 53,65, jämfört med OMXS30 som gått ner med 23 %.

Däremot är Nordea nyligen uppmärksammad för sin stora exponering mot rederisektorn. Enligt Dagens Industri hotas banken av stora kreditförluster i samband med en befarad konkurs för rederiet General Maritime. Med tanke på de historiskt mycket låga fraktraterna för oljetankers riskerar banken dessutom att åka på fler smällar i denna sektor.

Den långa trenden, definierat som lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, är nedåtriktad för Nordea aktien.

Den korta trenden har de senaste två månaderna däremot varit mer oregelbunden där vi har pendlat mellan ca 50 kr och ca 60 kr ett antal gånger. Våra MacD och Stochastic indikatorer visar på en positiv divergens. Det indikerar att man ska vara lite försiktig med alltför stora blankningar och att säkerheten i eventuellt kommande köpsignaler höjs.

Slutsats: Ha en stop loss på blankade positioner om vi går över motståndet vid 60 kr. Skulle vi gå över 60 kr med en relativt stor handelsvolym kan nettoköp av aktien övervägas. Vi borde då kunna nå upptill 73 kr motståndet, även om det finns motståndsnivåer på bland annat ca 65 kr innan dess. Stop loss 55 kr. I och med att den långa trenden fortfarande är neråt så rekommenderar vi att man köper relativt små positioner.

En alternativ och kortsiktigare strategi är att köpa så nära stödet 50 kr som möjligt och sedan sälja nära motstånds området 58-60 kr. Stop loss 47 kr. Om man dessutom blankar vid motståndet 58-60 kr rekommenderar vi en stop loss på 61 kr.

Nordea (Dagsdiagram)
Nordea (Dagsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.