Home > Nordea kräver en EURUSD på över 1,20 mot årets slut

Nordea kräver en EURUSD på över 1,20 mot årets slut

Ett tema i år har varit (och är fortfarande) eurons styrka mot den amerikanska dollarn. Efter att kursen i somras nådde 1,20 ingrep den europeiska centralbanken (ECB) genom att uttrycka en oro om den höga EURUSD-kursen.

Tiden gick och kursen korrigerade. Den föll från 1,20 till 1,16, men hittade igen köpare. Igår låg kursen på 1,2003, vilket är det högsta den har legat sen i somras.

Över helgen har Nordea, ett av de största investeringshusen i Europa, krävs att EURUSD ska hamna långt över 1,20 mot årets slut. De har i beaktning att både Fed och den kommande ”Operation Twist” kommer utannonseras i december. Med andra ord bör det i december bli mer duvaktigt för dollarn snarare än hökaktigt för euron.

Vad kan ECB göra?

En sak är säker – så länge EURUSD-kursen ligger nära 1,20 kommer den försöka ta sig över. För ECB är det inte viktigt om EURUSD ligger på exempelvis 1,21 eller 1,19. Viss fluktuering tas alltid i beaktning.

Det viktiga är vad EURUSD-kursen signalerar för övriga euro-par. Sällan avviker andra euro-par på valutamarknaden från rörelser på EURUSD-kursen.

ECB har fördelen att vara först att agera i december. De levererar sitt penningpolitiska utlåtande sex dagar innan Fed. Till följd av det finns det visst manövreringsutrymme, vilket kan sätta scenen för en svagare euro mot årets slut.

För att göra det måste de överraska marknaderna. De har redan utannonserat att de kommer utöka sina kvantitativa lättnader. De har även förbundit sig till TLTRO-villkoren och även till summor för de lån de är villiga att ge. Detta kan dock inte vara tillräckligt mycket.

Precis som för Fed kommer det inte betyda mycket om det redan är prissatt på marknaden. ECB kan därför komma att leverera mer än vad marknaden förväntar sig. På så sätt köper de sig lite tid och kan låta krisen passera innan en allt för stark euro tillåts, vilket ligger i linje med det rådande överskottet i euro-området.

Allt sammantaget ser december ut att bli kort men intensiv handelsmånad. De som förväntar sig lugna marknader fram tills julen kommer antagligen bli besvikna då flödena kring årsslutet också kommer påverka prisförändringar.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.