Home > Nordea ser visst värderingsstöd i Ericsson kring 50 kr.

Nordea ser visst värderingsstöd i Ericsson kring 50 kr.

Ericsson bruttomarginal på 28 procent är ”anmärkningsvärt” låg och kan inte enbart hänföras till svaga marknader och lågt kapacitetsutnyttjande.

Det menar Nordea i en snabbkommentar efter Ericssons vinstvarning på onsdagsmorgonen.

Nordea tror att analytikernas snittprognoser för 2016 kommer att sänkas med 30 procent eller mer. Det kommer även att spilla över på estimaten för 2017, resonerar banken.

Nordea skriver vidare att det nu är tydligt att Ericsson pågående besparingsprogram inte är tillräckligt för att nå en rörelsemarginal på 10 procent under nuvarande marknadsförutsättningar.

”Utdelningen kommer högst sannolikt bli sänkt betydligt”, skriver Nordea.

Analytikerna spådde i snitt att Ericssons utdelning skulle uppgå till 3:99 kronor, enligt den prognossammanställning SME Direkt gjorde i slutet av juli. Det skulle ha betytt en höjning från 3:70 kronor för 2015.

Ericsson handlas kring 51 kronor på onsdagsmorgonen efter att ha fallit 18 procent under de inledande 15 minuterna på onsdagens Stockholmsbörs.

Nordea skriver att en kurs kring 50 kronor motsvarar ett EV (enterprise value) i förhållande till försäljningen på 0,8 gånger, vilket ”kan ge visst värderingsstöd”. Å andra sidan är det svårt att hitta värderingsstöd med hjälp av andra nyckeltal mot bakgrund av dagens nyheter, resonerar Nordea i kommentaren.

I samband med vinstvarningen kommenterade Lars Söderfjell, aktiestrateg vid Swedbank till Nyhetsbyrån Direkt att ”Det här påskyndar alla aktiviteter runt i kring bolaget från ägarnas sida. Det här är något man måste agera på. Skulle jag vara ägarna skulle jag vara väldigt angelängen om att få en ny vd på plats”.

Ericsson (dagsdiagram)

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto