Home > Nordkorea har avfyrat missil över Japan, landade i havet.

Nordkorea har avfyrat missil över Japan, landade i havet.

Nordkorea avfyrade på tisdagen en missil som flög över Japan och landade i vattnet öster om ön Hokkaido i norra delen av landet.

Det uppgav företrädare för Japan och Sydkorea, enligt Reuters.

Marknaderna har gått till säkrare placeringar, vilket fått yenen och schweizerfrancen att stärkas och guldet att stiga, medan Asienbörserna är ned, med Nikkei 225 på -0,6 procent. Sydkoreas finansdepartement övervakar läget noga och är redo att agera.

Testet, vilket experter anger tycks ha varit en Hwasong-12-missil medeldistansmissil, kommer samtidigt som USA och Sydkorea har en årlig militär övning.

Tidigare i augusti hotade Nordkorea att avfyra missiler i riktning mot USA:s militärbaser på ön Guam i Stilla Havet. USA:s president Donald Trump varnade då för ”eld och raseri” om de hotade USA.

Nordkorea har gjort många missiltest under ledaren Kim Jong Un men att skjuta över Japan är ovanligt.

”Nordkoreas hänsynslösa agerande är icke tidigare skådat, allvarligt och ett stort hot mot vår nation”, sade Japans premiärminister Shinzo Abe.

Han sade att han talat med Donald Trump över telefon och att de kommit överens om att öka trycket på Nordkorea. Donald Trump ska också ha uppgett att USA står ”100 procent bakom” Japan.

USA, Japan och Sydkorea har krävt ett extra möte i FN:s säkerhetsråd för att diskutera testet, och ett möte ska hållas senare på tisdagen. Tidigare i augusti skärpte säkerhetsrådet sanktionerna mot Nordkorea.

Sydkoreas militär uppgav att missile avfyrats från Nordkoreas huvudstad Pyongyang (vid 23-tiden svensk tid på måndagen) och flugit 2.700 kilometer upp till en höjd på omkring 550 kilometer.

”Vi kommer att svara kraftfullt baserat på vår stadiga allians med USA om Nordkorea fortsätter sina nukleära och missilprovokationer”, uppgav Sydkoreas utrikesdepartement.

Nordkorea har i sitt rymdprogram avfyrat ballistiska missiler över Japan 1998 och 2009 men militära missiler över land är mycket ovanliga.

Japans chefskabinettsekreterare Yoshihide Suga uppgav att missile föll ned i sjön 1.180 km öster om ön Hokkaido.

Den japanska regeringens varningssystem sattes igång I radio och tv och varnade medborgarna för en möjlig missil, och högtalarsystem med varningar sattes i gång på Hokkaido.

Japans militär gjorde inget försök att skjuta ned missilen och enligt experter är det svårt på denna höjd. Pentagon uppgav att de inte såg något hot mot Nordamerika men att de bevakar läget noga.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson lovordade nyligen Nordkorea för sin återhållsamhet och att inte genomfört ”provokativa åtgärder” sedan de senaste FN-sanktionerna införts, och att denna nya hållning skulle kunna leda till förhandlingar mellan länderna inom en nära framtid.

Det senaste missiltestet var den 28 juli.

Nordkorea har avfyrat missil över Japan, landade i havet.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto