Home > Nordkorea uppger att dagens test var interkontinental robot.

Nordkorea uppger att dagens test var interkontinental robot.

Tisdagens nordkoreanska testuppskjutning var en nyutvecklad interkontinental ballistisk robot som framgångsrikt avfyrades på order av landets ledare Kim Jong-Un och träffade ett planerat mål i havet.

Det uppger Nordkorea i ett statligt TV-uttalande enligt Bloomberg News.

Nordkorea uppger också att de nu har kapaciteten att slå till mot mål överallt i världen.

Tidigare under dagen har det kommit signaler i den riktningen. Roboten, som uppges ha nått hög höjd, landade enligt Sydkoreas militär i havet mellan Nordkorea och Japan.

Roboten färdades motsvarande omkring 930 kilometer från Nordkoreas västkust under de cirka 40 minuter som den flög, har det tidigare rapporterats med hänvisning till ett uttalande från Japans kabinettsekreterare Yoshihide Suga.

USA:s president Donald Trump frågade sig tidigare på Twitter om ”den här killen” (Nordkoreas ledare Kim Jong-Un) inte har något bättre att göra med sitt liv.

”Det är svårt att tro att Sydkorea och Japan kommer att stå ut med det här särskilt länge till. Kanske kommer Kina att agera hårt mot Nordkorea och få slut på detta nonsens en gång för alla!”, twittrade Donald Trump.

Sydkoreas president Moon Jae-in fördömde tidigare den nordkoreanska uppskjutningen och uppgav att Sydkorea och USA analyserar om det rörde sig om en interkontinental ballistisk robot, alltså en robot som skulle kunna flyga exempelvis från Nordkorea till USA. Om det skulle vara en sådan robot kommer Sydkorea att förbereda åtgärder, hette det.

Enligt FN-resolutioner får Nordkorea varken utveckla eller testskjuta ballistiska robotar.

Uppskjutningen fick ledande asiatiska börsindex att backa på tisdagen. Klockan 09:15 på tisdagsmorgonen handlades både Nikkei 225 kring -0.12 procent, och Hong Kong Hang Seng på -1.57 procent.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto