Home > Nordkorea varnar för USA-repressalier om FN antar sanktioner.

Nordkorea varnar för USA-repressalier om FN antar sanktioner.

Nordkorea varnar för repressalier om FN:s säkerhetsråd antar USA:s förslag om hårdare sanktioner efter den kommunistiska diktaturens sjätte och mest kraftfulla kärnvapenprov nyligen.

Det rapporterar Bloomberg News och citerar den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

Enligt ett uttalande från ministeriet för utrikes affärer följer Pyongyang USA:s steg med ”vaksamhet”.

”Om USA eventuellt riggar upp den illegala och olagliga ’resolutionen’ om hårdare sanktioner kommer DPRK (Nordkorea) absolut säkerställa att USA får betala priset”.

Varningen kommer efter att USA har begärt att FN:s säkerhetsråd på måndagen ska rösta om ett resolutionsutkast om hårdare sanktioner mot Nordkorea. Förslaget inkluderar bland annat stopp för oljeimport, textilexport och anställningar av nordkoreanska gästarbetare utomlands. USA vill också frysa Kim Jong Uns tillgångar.

Resolutionsutkastet kräver godkännande av samtliga av säkerhetsrådets 15 medlemmar, och USA är beredda att riskera ett veto mot förslaget snarare än att vattna ur det, enligt en icke namngiven säkerhetsrådsdiplomat.

Det är oklart om förslaget kommer att antas av säkerhetsrådet. Kina och Ryssland, som har möjlighet att lägga veto, har uttryckt sig skeptiskt om huruvida tuffa sanktioner kan stoppa Nordkoreas kärnvapenprogram.

Kinas utrikesminister, Wang Yi, sade dock förra veckan att Kina skulle stödja ytterligare FN-åtgärder om det kan hjälpa till att återstarta dialogen med Nordkorea.

Kinas statliga banker har också börjat stoppa transaktioner från konton som hålls av nordkoreaner, rapporterade Kyodo på söndagen.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto