Home > Nu är det dags att gå till OMX-frissan, brudar!

Nu är det dags att gå till OMX-frissan, brudar!

Under visiten hann jag inte bara bli påprackad en ny inpackning – en hel decimeter hår klipptes även av. Månader av sparande försvann i ett nafs. Ångesten var påtaglig: jag kunde nästan känna hur den kröp likt nykläckta fjärilslarver under skinnet på mig. Varför, varför och åter VARFÖR hade jag satt mig i denna situation? Jag skulle ju bara göra ”ett bra klipp”, och nu var allt förstört.

Genom liknelsen ovan vill jag beskriva hur jag, efter några månader av bra avkastning, valde att satsa hela mitt sparkapital på en post. Detta fallerade dessvärre totalt och under några få minuter förlorade jag alldeles för många tusenlappar. För att slippa bli totaltorsk valde jag att sälja, något jag förvisso är glad om idag, men i stundens hetta ville jag helst bara lägga mig ner och dö. Kanske kan ni känna igen i känslan – kanske inte. Kanske tillhör du en av de få förunna som alltid tycks göra de åtråvärda klippen – kanske inte.

Min poäng ligger inte i att varna er oerfarna för riskerna med trading – 1) jag är själv fortfarande ett yngel, 2) innan mitt egna första riktiga misslyckande hade jag själv läst otaliga berättelser om personer som förlorat allt, men insikten slog mig inte riktigt förrän jag drabbades själv – jag förespråkar snarare att man själv får lära av konsekvenserna av sitt handlande. Därigenom vill jag förmedla – framförallt till er tråkiga bankspararkvinnor – att det inte är farligt att spara i aktier, så länge man lockas av de snabba klippen. Vi vill alla göra de bra klippen. Dessvärre kommer vi alla att förlora, i någon utsträckning, någon gång. Men jag lovar: sparar du inte aktier eller fonder, så kan du heller inte tjäna några större summor pengar.

Nyckeln ligger givetvis i den riskbild du själv skapar dig. Allt sparkapital jag har i aktier och fonder är jag medveten om att jag kan komma att förlora. Detta gör även, till både min för- och nackdel, att jag uteslutande ser mitt kapital som siffror på skärmen och inte reella kronor. Däremot är jag noga med att sprida risken och således är det inte realistiskt, om än möjligt, att jag imorgon sitter utfattig.

Jag vänder mig framförallt till er tjejer som tycker att aktiehandel verkar vara ”läskigt” och/eller ”för äventyrligt”. Som ni, säkert samtliga, vet har ni själva kontrollen att säga till er frisör hur ni önskar ha håret klippt. Dessvärre är det upp till honom/henne att infria era förväntningar. Kanske blir det som ni tänkt, kanske inte. En sak är då säker, vi behöver alla klippa oss med jämna mellanrum. Men varför vi ibland tar på oss en större risk är för att vi vet att håret växer ut igen. Desamma är det med ditt kapital.

Vad som tåls att tillägga är att jag, sedan tisdagsrysaren för några månader sedan, uteslutande har valt att endast klippa topparna. Hårsvallet är tillbaka.

Taggar:
Usa
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto