Home > Ny milstolpe för Tesla som når 500 miljarder dollar i börsvärde

Ny milstolpe för Tesla som når 500 miljarder dollar i börsvärde

Teslas börsvärde nådde över 500 miljarder dollar i går, och sagan fortsätter därmed för aktieägarna. Företaget har stigit med +563,81% efter gårdagens stängning, vilket är en slående siffra för alla som är intresserade av aktiemarknaden.

Ännu mer intressant är att dessa imponerande resultat kommer under ett år som har varit drabbat av de utmaningar som en pandemi innebär. Detta är trots allt en elbilstillverkare, även om de är listade som ett ledande IT-företag. Produkten de säljer är en lyxvara, och därför har inte alla råd med en Tesla.

Ändå lyckas företaget extremt väl över två viktiga dimensioner. En av dem är VD:ns vision. Elun Musk äger många aktier – därför anses han vara väldigt investerad i företaget. Hans intressen bör därmed ligga i linje med företagets intressen. En annan dimension har att göra med mänsklighetens driv mot grönare investeringar. Ett företag som Tesla kan enbart frodas i en sådan miljö. Dessutom har de en konkurrensfördel över andra företag då de har varit ledande inom sitt fält länge nu.

Bör vi med detta i åtanke överraskas över att Tesla nu är värt mer än Toyota, General Motors, Nissan, Honda och Ford – kombinerat? Ja, och nej.

Nya planer för Tesla

Till att börja med förbereder sig Tesla på att bli en del av S&P 500-indexet under den andra hälften av december. Då detta kommer leta till att många passiva investerares portföljer måste balanseras om kan vi se press på Teslas aktiepris att stiga till nya höjder. Passiva förvaltare som spårar S&P 500 måste justera sina portföljer för att göra plats för den nya spelaren i staden – Tesla.

Företaget har även planer i områden där dess konkurrenter inte ens kan drömma om att konkurrera. Exempelvis antydde Elon Musk på en konferens i Tyskland att det finns planer för Tesla att introducera förbättrade modeller av tidigare versioner, med bättre räckvidd – från 700 km till 1 000 km.

När sådana här otroligt höga värderingar sker kan man inte undvika att tänka på bubblor och hur bubblor oftast ser ut. Vid gårdagens stängning tog Elon Musk över från Bill Gates som världens näst rikaste person. Nu är det bara Amazons Jeff Bezos som är kvar att nå. Musk lade även till 100 miljarder dollar i år, vilket är mer än vad någon annan gjorde på den kända Bloomberg Rich-listan. För att ta en jämförelse låg han i början på året på 35:e plats.

Kan tesla fortsätta stiga? Vi kommer få reda på det förr eller senare.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto