Home > Nya arbetslöshetsansökningar ligger fortfarande högt men minskar stadigt

Nya arbetslöshetsansökningar ligger fortfarande högt men minskar stadigt

För första gången sedan pandemin startade föll nya arbetslöshetsansökningar i USA under en miljon. Diagrammet nedan visar även PUA, men trenden är ändå nedåtgående, och det är ett uppmuntrande tecken.

Men det var ändå nästan en miljon människor (963 000) som ansökte om arbetslöshetsersättning – en förbluffande siffra hur man än mäter det. Jämfört med perioden innan pandemin är arbetsmarknaden fortfarande väldigt svag, och den gradvisa återhämtningen visar endast hur svår vägen framöver blir, och hur långsam återhämtningen är.

Men, det finns uppmuntrande tecken om man ska vara optimistisk.

Intressanta detaljer från gårdagens arbetslöshetsrapport

Till att börja med är detta första gången sedan mars som denna siffra hamnar på under 1 miljon. Detta är en milstolpe, även om det är en skrämmande siffra. Vi befinner oss trots allt fem månader in i krisen.

Ett annat optimistiskt perspektiv är att arbetsmarknaden just nu ser bättre ut än under finanskrisen. Med andra ord hade det kunnat vara värre än vad det hittills har varit.

Det bästa sättet att skapa en prognos för arbetslöshet under 2000-talet är att göra en Google Trends-sökning på arbetslöshetsersättning. Dessa sökningar har minskat kraftigt de senaste veckorna, vilket ligger i linje med den minskande trenden vi ser på diagrammet ovan.

Även fortsatta arbetslöshetsansökningar minskade. Detta är folk som blev av med sina jobb, ansökte om arbetslöshetsersättning och inte lyckades hitta ett nytt jobb. Därför fortsätter de att ansöka om ersättning. En minskad siffra i detta område tillsammans med förstagångsansökningar är bra, och är ett positivt tecken för arbetsmarknadens övergripande hälsa.

Om den amerikanska ekonomin klarar av att ha ett par fler veckor i rad som följer en liknande väg som den som avslutades den 8:e augusti är det ett tecken på att en ekonomisk återhämtning är på gång. Glöm inte heller att jobbdata är en eftersläpande indikator i affärscykeln. När sentimentet är negativt tappar folk hoppet, alla rubriker pekar mot domedagen och investerare tror inte på att marknaden kommer vända. Detta är en av de sista indikatorerna att göra det.

Istället är aktiemarknaden den ledande indikatorn. Aktiemarknaderna leder vägen och är en bättre prediktor för hur affärscykeln vänder.

Faktumet att jobbmarknaden har vänt kan antyda att återhämtningen redan är på gång, och att den satte igång mycket tidigare. Positionera dina investeringar efter det!

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto