Home > Nya bud från EU angående finansiell transaktionsskatt…

Nya bud från EU angående finansiell transaktionsskatt…

Den planerade finansiella transaktionsskatten hos elva euroländer kan komma att byta kriterium för vilka värdepapper som ska beskattas för att undgå en framtida stämning av Storbritannien.

De elva diskuterar nu att övergå till beskattning baserat på värdepapperets emissionsland och inte hemländerna för finansinstituten som genomför transaktionen.

Det uppgav EU-källor för Nyhetsbyrån Direkt på onsdagen.

Tidigare på onsdagen avslog EU-domstolen ett klagomål mot den finansiella transaktionsskatten, en version av den så kallade Tobinskatten, från Storbritannien eftersom utformningen av skatten ännu inte är bestämd.

EU har nu beslutat att omforma den så kallade Tobinskatten (skatt på finansiella transaktioner) för att undvika framtida stämningar från Storbritannien.

”I förhandlingarna mellan de elva euroländerna finns det en rörelse mot utgivningsprincipen från hemvistprincipen. Kanske blir det en kombination av de två”, sade en EU-källa.

I sitt förslag från den 14 februari ifjol förespråkade EU-kommissionen hemvistprincipen – det vill säga att om minst ena parten i en transaktion befinner sig i ett FTT-land ska både köp- och säljsidan beskattas. Beskattas i stället värdepapper efter utgivningsland så liknar det stämpelskatten för aktier som redan finns i Storbritannien.

Enligt EU-källor lutar förhandlingarna också mot att aktier och vissa derivatinstrument omfattas i en första fas. Först i en andra fas skulle skatten utsträcks till obligationer. Finansministrar från de elva euroländerna kommer att träffas på måndag kväll efter eurogruppens möte för ett eget möte om transaktionsskatten. Även vid ekofinmötet på tisdagen kommer samtliga 28 EU-länders finansministrar att diskutera frågan.

Ingen överenskommelse väntas vid dessa möten, trots att Tyskland och Frankrike har satt som mål att enas före valet till Europaparlamentet den 22-25 maj. Förutom dessa två länder finns följande nio med i gruppen: Italien, Spanien, Österrike, Belgien, Portugal, Slovenien, Slovakien, Estland och Grekland.

Tradingportalens kommentar: Det är inte första gången vi får en vändning i denna fråga och sannolikt inte heller den sista. Tidigare har syftet med skatten ifrågasatts, och även dess legitimitet, med tanke på att en del av pengarna kommer att slussas direkt vidare till EU. Oberoende studier har visat att skatten i sin ursprungliga utformning skulle minska den ekonomiska nyttan för samhället, och kritiker har framhållit att det är emot EU:s ursprungsidé och regelverk att direktbeskatta en sektor på detta sätt.

Att skatten övergår till att beskatta värdepapprets emissionsland kommer att medföra en rejäl rockad av värdepappershandeln i Europa. Samtliga de länder som omfattas av skatten kommer att få ett rejält slag mot sin finansbransch eftersom handeln kommer att söka sig bort därifrån i de fall detta är möjligt.

I den gamla utformningen var skatten ogenomtänkt och mycket trubbig, så tillvida att den riskerade att drabba en hel del andra än de den var avsedd för. Sista ordet är inte sagt ännu, och det enda man med säkerhet kan säga är att det verkar finnas en grundmurad enighet bland EU-etablissemanget att införa någon form av skatt på finansiella transaktioner alldeles oavsett om detta är till gagn för EU`s övergripande ekonomi eller inte. .

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto