Home > NYSE avlistar tre kinesiska telekomföretag

NYSE avlistar tre kinesiska telekomföretag

Trumps administration är på väg att lämna Washington, och många hade nu kunnat tro att handelsspänningarna mellan USA och Kina skulle vara över. Istället har ”kriget” förflyttat sig till tekniksektorn. Det senaste är att New York Stock Exchange (NYSE) förbereder sig att avlista tre kinesiska företag, China Telecom, China Unicom och China Mobile.

Detta är ett djärvt drag från USA, då det är andra gången de utannonserar denna avlistning. Den första gången ändrade de sig, troligtvis på grund av konsekvenserna av ett sådant drag. Denna gång utfärdade Vita huset ett dekret under förra årets sista dag som innehöll ett godkännande av avlistningen.

Det som följde var en utförsäljning av aktier i dessa tre företag. I princip kommer dessa företag nu gå miste om västerländskt kapital. Försäljningen fortsatte sedan på Hong Kong-börsen där aktierna också fanns listade.

Problem för kinesiska IT-företag

Detta beslut förbjuder i princip amerikanska medborgare att investera i kinesiska företag som är relaterade till den kinesiska militären. Hela 35 företag finns på denna lista, och den demokratiska administrationen som snart tar över kommer troligtvis inte omvända detta.

Med andra ord rör sig spänningarna mellan USA och Kina från handeln till ett direkt ekonomiskt krig då de två sidorna fortsätter att reta varandra.

Den amerikanska aktiemarknaden är den största i världen. I och med det är det alltid ett mål för multinationella företag att listas på den amerikanska börsen. Detta görs genom ADR (American Depository Receipts) som listar dem på börsen. På så sätt investeras amerikanskt kapital i utländska företag, då ADR:er har liknande egenskaper som vanliga aktier.

Genom att förbjuda investeringar i dessa företag sätter USA ett precedensfall. Om avlistningen sker enligt planerna finns det ingen anledning för investerare att tro att något liknande inte kommer ske för andra företag på listan.

Om något lär spänningarna mellan USA och Kina fortsätta. Vi vet ännu inte hur den nya administrationen ställer sig till detta, men det finns flera saker att ha i åtanke – Alibaba, Hong Kong, Tencent och konflikten på Sydkinesiska sjön.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.