Home > Nytt beteendemönster på börsen sedan IT-bubblan sprack

Nytt beteendemönster på börsen sedan IT-bubblan sprack

Sedan IT-bubblan sprack år 2000 har vi fått ett nytt beteendemönster på världens börser. Blickar vi tillbaka till exempelvis 80-talet framtill slutet av 90-talet har vi haft stigande kurser med inslag av rekyler och större nedgångar men som samtliga har varit relativt kortvariga.

Nu har det gått tolv år sedan IT-bubblan sprack och det nya marknadsmönstret som råder passar inte den gamla goda ”buy and hold”-strategin. Det blir därför ännu viktigare att anpassa sig till rådande börsklimat. Sannolikt tycker och tror många att äga aktier på lång sikt är en bra investering eftersom det har varit lönsamt under 80- och 90-talet vilket bidrar till mentaliteten att ”börsen stiger alltid på lång sikt”. Många stoppar därför huvudet i sanden för börsens nya beteende som enligt min personliga uppfattning inte är lämplig för långsiktiga placeringar.

I ett psykologiskt perspektiv är det oftast lättast att köpa risktillgångar (som exempelvis aktier) när börsoptimismen är på topp, när företagens vinster blomstrar och när även taxichauffören börjar ge aktietips. Samtidigt är det svårast och jobbigast att köpa risktillgångar när börssentimentet är nerkört i botten och när media pumpar ut negativa artiklar om hur dåligt det går för företagen och ekonomin. Många aktörer väljer ofta i dessa lägen att i rädsla och panik sälja sina risktillgångar till vilket pris som helst. Ovanstående illustration av vårt beteendemönster är exakt det beteende som inte har varit lönsamt sedan IT-bubblan sprack.

Blickar vi tillbaka över börsutvecklingen sedan 2000 har börsen egentligen bara pendlat fram och tillbaka i ett gigantiskt intervall. När alla har varit positiva och börsen har närmat sig toppen på IT-bubblans noteringar så har börsen istället toppat och inlett en resa söderut medan när allt har sett som sämst ut och OMXS30 handlats i regionerna 400 till 600 så har börsen istället abrupt vänt uppåt och bottnat.

Kontentan är att marknaden har förändrats markant sedan IT-bubblan sprack för 12 år sedan. Från toppen år 2000 har OMXS30 fallit omkring 30 procent medan samma index nästan har dubblats i värde från botten 2003. Hade vi däremot börjat köpa aktier 2007 eller början av 2008 när allt återigen såg ”positivt” ut så skulle vi idag, fyra år senare, fortfarande inte haft möjligheten att sälja med vinst. Med detta i åtanke, är det verkligen klokt att äga aktier på lång sikt?

Självklart finns det en möjlighet att så är fallet. Att de senaste tolv åren bara är ett undantag men enligt min personliga uppfattning har vi inga tydliga indikationer på detta, snarare tvärtom.  Aktörerna som handlar på börsen är idag betydligt mer aktiva och kortsiktiga i sitt agerande med automatiska algoritmer (datorhandel) som står för stora delar av den dagliga omsättningen. Marknaden har förändrats och det är därför viktigt att du som trader och placerare anpassar dig efter det nya marknadsbeteendet så att du inte hamnar på efterkälken och ger bort pengar till de som redan har hunnit anpassa sin handel till det nya börsklimatet.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.