Home > Nytt stödpaket i USA håller marknaderna vid liv

Nytt stödpaket i USA håller marknaderna vid liv

Volatiliteten på finansiella marknader ökade under de två sista handelsdagarna i februari. De amerikanska aktieindexen minskade medan dollarn ökade, i en motsatt rörelse jämfört med det vi sett under pandemin.

Över helgen kom dock nyheterna att det nya stödpaketet har godkänts av representanthuset, vilket ledde till ökad optimism. Till följd av det vände marknaderna från de låga nivåerna, och det var endast dollarn som fortsatte att vara stark, specifikt mot euron.

Det nya stödpaketet kommer ge 1 400 dollar till varje amerikan som tjänar under 75 000 dollar/år. Dessa pengar kommer i form av direkta inbetalningar, och dessutom får alla amerikaner ytterligare 1 400 för varje anhörig.

Beslutsfattare har blivit allt mer optimistiska över denna typ av stödpaket. Resultaten från ”helikopterpengar”-experimentet hittills visar att amerikanerna gärna spenderar de pengar de får, vilket leder till att ekonomin vänder snabbare än vad man från början trodde.

Stark ekonomisk kraft enligt ISM Manufacturing

Igår såg vi veckans första viktiga ekonomiska rapport från USA. ISM Manufacturing är månadens första ekonomiska rapport som är en viktig del i hur man kan tolka hur det går för ekonomin, och denna rapport nådde över 60-nivån. Över 50 innebär att sektorn expanderar, och en nivå på över 60 kan tyda på att ekonomin överhettas.

Starkt momentum förväntades med tanke på prognosen på 58,1, men den faktiska siffran översteg detta. Detta indikerar att den amerikanska ekonomin vänder starkare än väntat, och trenden lär fortsätta. Trots allt nådde vaccinationsgraden i USA 2,5 miljoner människor om dagen. Hur snabbt det går med vaccinationen spelar en viktig roll för ekonomisk tillväxt, och hittills har siffrorna varit positiva.

Om vi återgår till stödpaketet ökar pressen på Fed. Starkare ekonomiska siffror sätter press på Fed att inte genomföra fler lättnader. Med tanke på december-mötet var detta planen ändå, det vill säga att inte förändra förhållandena som råder.

Visserligen stiger obligationsräntan, och de finansiella förhållandena har åtstramats, men detta är ett naturligt svar på solid ekonomisk aktivitet. Fed kan inte, och kommer inte artificiellt genomföra lättnader bara för sakens skull.

Det nya stödpaketet lär få en påverkan på det andra kvartalet. Vi ska inte glömma att pengarna inte har skickats ut än, och att det kommer ta ett tag innan pengarna når konsumenternas fickor. Om siffrorna för resten av det första kvartalet fortsätter att visa sig vara starkare än väntat lär marknaderna satsa på ännu mer under det andra kvartalet. Aktieindexen bör därmed hitta ett golv vid en eventuell dipp.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.