Home > Nytt svenskt bankskatteförslag väntas på måndag.

Nytt svenskt bankskatteförslag väntas på måndag.

På måndag väntas regeringens utredare presentera ett förslag till en ny svensk skatt för bank- och finanssektorn från 2018 efter att ha utrett frågan sedan i fjol.

I början av oktober rapporterade Reuters att utredningen väntas föreslå en 15-procentig extra löneskatt på företag som säljer finansiella tjänster som är undantagna från moms.

Investmentbanken Goldman Sachs uppskattar i en analys kostnadsökningen för de fyra storbankerna av en sådan skatt till årliga belopp i intervallet en halv miljard till närmare 1 miljard kronor per bank. SEB spås i kronor drabbas mest och Swedbank minst, medan Handelsbanken och Nordea förutspås hamna däremellan.

SEB kommunicerade i sin senaste delårsrapport att extra löneskatter på finanssektorn i Sverige och Norge kan komma att kosta SEB totalt 700 miljoner kronor årligen.

Analyshuset Berenberg bedömer att SEB kommer att kunna hantera dessa, och ett antal andra, kostnadsökningar inom ramen för sitt självpåtagna kostnadstak. Den svenska bankskattefrågan kan dock komma att vara i fokus för svenska banker generellt under den närmaste tiden, enligt analysen.

Berenberg bedömer vidare att det kommande svenska skatteförslaget sannolikt bara kommer att fokusera på löner i svensk verksamhet, och att Nordeas planerade förändringar av sin legala struktur i sig därför inte väntas öka Nordeas möjliga skattebörda.

Norges regering har preliminärt föreslagit en ny 5-procentig skatt på bankanställdas löner från 2017, men förhandlingarna om utformningen har ännu inte gått i mål.

Vissa mindre av de styrande partierna vill snarare se högre bolagsskatt för sektorn än extra löneskatt. Den norska storbanken DNB har uppgett att den norska regeringens förslag årligen skulle kosta banken runt 300 miljoner norska kronor efter skatt.

Branschorganisationer och fackförbund inom bank- och finanssektorn har varnat för att en eventuell svensk löneskatt på sektorn skulle slå mot jobben. Siffran 16.000 förlorade jobb har förts fram av Bankföreningen med hänvisning till beräkningar från Copenhagen Economics.

SEB:s vd Annika Falkengren har resonerat kring att den omfattande digitalisering som har skett av mediebranschen på senare år nu kan vara på väg in i banksektorn, och varnat för att en extra skatt skulle kunna accelerera jobbminskningarna.

SEB:s finanschef Jan Erik Back anser att pålagorna för banksektorn kommer tätt nu. Historiskt har finansbranschen samtidigt varit bra på att föra vidare kostnader, så länge reglerna inte skiljer sig mellan länder, sade han när SEB presenterade sin delårsrapport häromveckan.

Johan Javeus, chefsstrateg vid SEB, noterar att många andra EU-länder just nu gör vad de kan för att försöka framstå som attraktiva för finansbranschen med siktet inställt på att försöka ta över delar av Londons lukrativa finansindustri efter Storbritanniens kommande EU-utträde.

”Den svenska regeringen har uppenbarligen helt andra planer…”, skriver han i ett marknadsbrev.

Regeringens utredning tillsattes i maj 2015 och skulle egentligen ha presenterats senast den 1 november, men utredningen väntas nu inte offentliggöras förrän på måndag den 7 november.

I direktiven uppgav regeringen att utredaren kan hämta viss vägledning från den danska skatten på momsbefriade sektorer. Regeringen nämnde även en svensk utredning från 1990 om en skatt beräknad utifrån finansföretagens lönesumma och vinst.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto