Home > NZD stärks av ny sysselsättningsrapport

NZD stärks av ny sysselsättningsrapport

Den nya zeeländska dollarn (NZD) har gått starkt på sistone. Trots försök av centralbanken att undvika en stark valuta under lågkonjunkturen.

Den senaste sysselsättningsrapporten från Nya Zeeland visar tecken på en potentiell ekonomisk återhämtning. Önationen har hanterat coronavirus-utbrottet på ett exemplariskt sätt och därmed även fått beröm av hela världen.

Tillväxtvalutor mot utvecklade valutor

Vi borde inleda med att göra en distinktion mellan utvecklade marknaders valutor och tillväxtmarknaders valutor. Tillväxtmarknaders valutor har på sistone varit under intensiv press då skulderna har ökat snabbare än i utvecklade nationer.

Då stora delar av världens skuld är betecknad i USD har 2021 varit ett utmanande år att betala av dessa skulder. Mot slutet av 2020 måste cirka 3,7 biljoner i skuld på tillväxtmarknader betalas. Investerare är därför redo att överge tillväxtvalutor.

Varför är NZD en attraktiv valuta?

Först har vi faktumet var landet befinner sig. Med Australien som granne och med närhet till en region som har hanterat coronavirus-krisen bra blir NZD ett starkt val.

För det andra har landet hanterat krisen otroligt bra. Färre antal fall, mer kontroll och en ekonomisk tillväxt som kan återvända.

För det tredje visar sysselsättningsrapporten denna vecka att ekonomin har vänt. Arbetslöshetsfrekvensen föll till 4% och ser ut att förbättras ännu mer inom kort. Även inflationen är stabil.

Men, NZD steg som mest mot USD. AUD exempelvis presterade bättre tack vare starkare närhet till asiatiska ekonomier och en starkare råvaruindustri. Trots allt översteg guldet 2 000 amerikanska dollar denna vecka, och råvarupriserna följer med. Som råvaruexportör har den australiska ekonomin mycket att vinna just nu.

För att återvända till NZD så följer det viktigaste paret, NZDUSD, de amerikanska aktiemarknaderna. Med tanke på att vi nu är mitt uppe i sommarhandeln är sannolikheten stor att denna direkta korrelation kommer fortsätta att gälla.

Men, håll ett öga på denna veckas data från USA. En positiv jobbrapport på fredagen kan leda till att aktierna stiger, men även att dollarn stiger. Kommer NZDUSD och andra USD-par bryta korrelationen?

Fram till fredag kommer detta antagligen inte ske. Handelsalgoritmerna får priserna att stiga fram tills det att det inte längre är rimligt. Detta är inte första gången det händer och har inget att göra med pandemin. Istället är det typiskt för augusti att det ser ut så när risk-on dominerar marknaden.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto