Home > NZD stiger efter beslut från RBNZ

NZD stiger efter beslut från RBNZ

Nya Zeeland har blivit känt för hur landet har hanterat COVID-19-pandemin. Till följd av det har landet valt att välja om deras omtyckta premiärminister, Jacinda Arden.

Samma land är hemvist för en av de mest innovativa centralbankerna i världen – RBNZ. Detta är den första centralbanken i världen som implementerade inflationsmål som en del av sitt mandat, vilket snart har följts av andra centralbanker i den utvecklade världen. Sedan 1970-talet har prisstabilitet blivit en viktig del av den globala penningpolitiken.

Denna vecka, på onsdagen, kommunicerade RBNZ sitt penningpolitiska beslut. Många överraskades av att det inte var så duvaktigt som väntat. Till följd av detta är nu den nya zeeländska dollarn (NZD) en av de starkaste valutorna denna handelsvecka.

Varför var denna veckas beslut från RBNZ överraskande?

När de kommunicerade sin penningpolitik inledde RBNZ med räntan, OCR. Tidigare låg OCR på 0,25% och RBNZ beslutade för att inte genomföra några förändringar här.

Medan detta i sig inte var överraskande (sällan är OCR-beslut inte redan prissatta) var det många traders som hoppades på ett beslut som var i linje med Australiens centralbank. Under denna månads första tisdag utannonserade RBA en ny räntesänkning. Detta följdes även av mer stöd i form av utökade kvantitativa lättnader (det vill säga köp av statsobligationer för att sänka avkastningen på kurvan).

RBNZ levererade dock inte en penningpolitik som följde RBA. Detta är en stor överraskning då RBNZ till stor del har följt RBA:s senaste penningpolitiska beslut. Trots allt är Australien en av deras huvudsakliga ekonomiska partners, även om man bara betänker den geografiska närheten.

Vi ska dock inte tolka RBNZ:s beslut som hökaktigt, utan snarare att det inte var så duvaktigt som många hade förväntat sig. Till följd av detta sjönk AUDNZD-paret. Detta är ett valutapar som är svårt att tradea då det har högre spridning än snittet. NZDUSD är dock ett valutapar som många traders tycker om.

En anledning till det är att räntorna ser någorlunda liknande ut. Utan räntedifferens kostar det inte mycket att hålla positioner under stängning. En annan anledning är att NZD-paren kräver mindre marginal än andra valutor (exempelvis GBP).

De som gick långt på NZDUSD under de senaste veckorna har märkt att paret anlände till torsdagens beslut med en uppåtgående trend. Efter RBNZ:s utlåtande klättrade paret över 0,69, vilket återspeglar starka grunder och styrkan av den nya zeeländska ekonomin.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.