Home > NZD/USD-prisförutsägelse inför Fed:s beslut: tjurar förblir i kontroll

NZD/USD-prisförutsägelse inför Fed:s beslut: tjurar förblir i kontroll

NZD/USD sjönk under hela 2021 när den amerikanska dollarn steg mot sina jämförbara konkurrenter. Marknaden har dock fått starkt stöd från ett sammanflödesområde och ser hausse ut inför Feds möte i mars.

Växelkursen NZD/USD sjönk under 2021 då den amerikanska dollarns styrka tyngde dess jämnåriga. Efter att ha nått en årlig högsta nivå över 0,74, sjönk den gradvis till det nuvarande området 0,67.

Inför Federal Reserves marsmöte, när Fed startar en ny åtstramningscykel, ser NZD/USD-paret hausse ut. Detta står i skarp kontrast till vad reaktionen borde vara på att Fed blir hökaktig, men den tekniska analysbilden ser ut som att Feds hökighet redan är inprisad.

Hausse omvänt huvud- och axlarmönster

Den första hausse ledtråden som ses på den dagliga tidsramen är ett omvänt huvud- och axelmönster. Nedgången under 0,56 som utlöstes av covid-19 2020 ser ut som huvudet på mönstret.

Efter den nedgången återhämtade sig marknaden och en halsringning är synlig vid 0,6770-området. Slump eller inte, detta är området som bjöd starkt motstånd på marknadens uppåtgående och nu fungerar det som horisontellt stöd. Dessutom testar prisåtgärden vanligtvis halslinjen igen efter den första breakouten, så 2021 års nedgång och halslinje bekräftar det hausseartade mönstret.

Hausse flagga pekar på mer uppsida

Det andra hausseartade mönstret på samma diagram är en hausseartad flagga. Visas i blått på diagrammet ovan och täcker alla prisåtgärder från 2021 års topp.

För närvarande ligger priset i den nedre kanten av flaggan, med stöd av en dynamisk nivå. Tillsammans med det horisontella stödet kan man hävda att växelkursen NZD/USD befinner sig i ett sammanflödesområde.

Marknaden stöds av ett sammanflödesområde

Ett sammanflödesområde ges av både dynamiska och horisontella stöd- eller motståndsnivåer som bildas i samma område. I det här fallet ges horisontellt stöd av det omvända huvudet och axelns halsringning, medan den hausseartade flaggans nedre kant ger dynamiskt stöd.

Nya Zeelands centralbank var snabba med räntehöjning

Vad sägs om Feds kommande räntehöjning planerad till nästa mars?

Även om ett sådant steg är hausse för den amerikanska dollarn, kvarstår gapet mellan de två centralbankerna. Nya Zeelands reservbank var bland de första centralbankerna i världen att höja räntorna efter att COVID-19 har utlöst en global ekonomisk recession.

Nuförtiden är den officiella kontanträntan i Nya Zeeland 0,75%, medan Fed inte lyfte räntorna från den nedre gränsen nära noll. Därför kommer en räntehöjning från Fed bara att krympa gapet, men ränteskillnaden bör fortfarande stödja den nyzeeländska dollarn.

Därför har det hausseartade fallet NZD/USD också visst stöd från den fundamentala analyssidan.