Home > NZD/USD prisprognos efter rally hela veckan

NZD/USD prisprognos efter rally hela veckan

NZD/USD steg hela veckan tills de hittade ett visst motstånd vid 0,70-området. Så hur ska man tolka den tekniska bilden?

Den nyzeeländska dollarn blev en av de starkaste valutorna efter att den amerikanska centralbanken höjde räntan. Konstigt nog, istället för att den amerikanska dollarn appreciera, gjorde den nyzeeländska dollarn det.

Som sådant steg valutaparet NZD/USD från 0,6750 dagen för Feds tillkännagivande till nära 0,70, i en nästan rak linje. Så vad kan du förvänta dig från och med nu?

Det omvända mönstret för huvud och axlar tyder på att det finns mer uppsida i korten

Marknaden bildade nyligen ett omvänt huvud-och-axelmönster ur ett tekniskt analysperspektiv. Dess uppmätta rörelse tyder på mer uppåt, med 0,7150 det minsta avståndet som marknaden bör gå.

NZD och AUD frikopplade från andra jämlikar

Det var inte bara den nyzeeländska dollarn, utan också den australiensiska dollarn som tog fart mot dollarn. Andra valutor, som euron och det brittiska pundet, tappade mark mot den allsmäktiga amerikanska dollarn.

En förklaring kan vara att de två länderna under, Australien och Nya Zeeland, är långt borta från konflikten mellan Ryssland och Ukraina som skrämde Europa och finansmarknaderna nyligen. En annan är att inflationen samtidigt som den steg i både Australien och USA inte nådde så höga nivåer som i USA.

Inflationen är högre i USA

På tal om den amerikanska inflationen beslutade Federal Reserve att det är dags att höja federal funds-räntan som svar på en mycket högre än väntad prishöjning på varor och tjänster. Problemet är att Fed bara höjde 25bp medan inflationen i USA ligger på 7,9% på årsbasis.

Räntehöjningen förändrar med andra ord inte mycket i den stora bilden i reala termer. Som sådan föredrog investerare att rikta sina investeringar mot andra platser med lägre inflation och långt borta från konfliktområdet i Europa.

Sammantaget förblir Kiwi-dollarn, som den nyzeeländska dollarn också kallas, budet medan den är över 0,6850. Dessutom kan rallyt ta en annan dimension om NZD/USD-paret stänger handelsveckan över 0,70.