Home > Oförändrad penningpolitik för RBNZ

Oförändrad penningpolitik för RBNZ

Den viktigaste händelsen under denna handelsvecka skedde då Nya Zeelands centralbank (RBNZ) utannonserade sin penningpolitik för den period vi har framför oss.

De lät räntan ligga oförändrad på 0,25% och meddelade att de ska fortsätta med kvantitativa lättnader via sitt tillgångsköpsprogram LSAP (Large Scale Asset Purchase).

För de som investerar i NZD kom detta som en besvikelse. Efter att Kanadas centralbank (BOC) uteslöt negativ ränta i ett tal tidigare denna vecka har nu även RBNZ valt att inte signalera någon vilja att göra detta. Alla NZD-par ligger nere hittills idag, med ett skarpt fall för NZDUSD och NZDCAD.

Konsekvenserna för RBNZ:s penningpolitiska utlåtande för juni 2020

Marknadens reaktion är ännu ett exempel på att vi befinner oss i det nya normala när det kommer till penningpolitiska beslut. Precis som hur COVID-19-pandemin kräver att ekonomierna anpassar sig till det nya normala, med saker som social distansering, måste även valutainvesterare tänka i nya banor.

Lättnader som gjordes innan pandemin innebar ofta att valutan skulle stiga, vilket skapade en våg av att sälja relaterade valutapar på Forex-marknaden. Och hökaktiga budskap och åtgärder från centralbanker sågs som något som kunde leda till att valutan skulle sjunka.

På dagens marknad är det viktigt hur mycket en centralbank reagerar på pandemin, oavsett om centralbanken lättar på penningpolitiken eller inte. Med andra ord levererade RBNZ hökaktiga signaler till marknaden genom att slå ned rykten om negativ ränta, men istället för att stiga föll NZD.

Det är fortfarande tidigt på dagen, och det är långt tills nästa penningpolitiska utlåtande i augusti. Förflyttningar på marknaden kan vända under de kommande dagarna, vilket kan ogiltigförklara argumenten i denna artikel. Men, det är ändå ett mönster som har uppstått ofta under COVID-19-krisen då många valutor har haft samma marknadsreaktion efter det att respektive centralbank har utannonserat sin penningpolitik.

RBNZ följer nu noga den påverkan COVID-19 har på ekonomin och är redo att agera vid behov. Genom att signalera att de endast kommer agera via sitt LSAP-program kommer investerare fokusera på framtida förändringar för inköpen som just nu sitter på 60 miljarder dollar.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto