Home > Ökade risker för den brittiska ekonomin

Ökade risker för den brittiska ekonomin

Övergångsperioden relaterad till Brexit kommer avslutas i december 2020, och den brittiska regeringen menar att de inte kommer ansöka om en förlängd övergångsperiod. Potentialen för en hård Brexit i början av 2021, tillsammans med den chock som coronavirus-pandemin har orsakat, innebär att riskerna i den brittiska ekonomin är högre än på länge.

Problem på horisonten för Bank of England

Bank of England (BOE) har en unik och komplicerad situation att hantera under de kommande månaderna. Å ena sidan måste de skapa rätt penningpolitik för att lätta den ekonomiska chock som orsakats av coronavirus-pandemin. I detta avseende agerade de i linje med den brittiska regeringen och har koordinerat sina åtgärder för att komplettera finansiella stimulanspaket.

Å andra sidan måste de, till skillnad från andra centralbanker, även ha i åtanke de förhandlingar som fortfarande pågår mellan Storbritannien och EU. Samtidigt djupdyker Storbritanniens GDP.

Storbritannien och EU har fortsatt svårt att komma överens om grundläggande principer. Om man tittar på brittisk ekonomisk aktivitet och jämför med andra liknande ekonomier (exempelvis Tyskland och USA) ligger Storbritannien långt efter.

Risken med en Brexit utan avtal i januari innebär en stor ekonomisk kostnad som måste läggas på hur coronavirus-krisen har påverkat ekonomin. Prognosen för GDP-tillväxt för 2020 har redan behövts revideras åt det lägre hållet av många ekonomer till -10%.

En del röster på BOE, inklusive den från guvernör Andrew Bailey, har testat marknaderna genom att prata om möjligheten om negativ ränta i Storbritannien. Medan detta bara är ett hypotetiskt scenario just nu kan det vara ett sätt att se hur de finansiella marknaderna skulle reagera på detta.

Oavsett vilket är det inte sannolikt att BOE bestämmer sig för negativ ränta innan de har utökat sitt program för kvantitativa lättnader. Därför kommer investerare tolka utökningar av kvantitativa lättnader som ett steg närmre negativ ränta i Storbritannien.

Samtidigt var IHS Markit Manufacturing PMI index svagt i maj (40,7) och detaljhandeln i april föll 22,6% YoY. I och med att bilaterala handelsförhandlingar med EU står still och med tanke på den pågående ekonomiska chock som skapats av coronavirus-pandemin är risken att Storbritanniens ekonomi kommer få det ännu svårare än resten av den utvecklade världen.

Alla ögon ligger nu på det brittiska pundet!

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.