Home > Ökat fokus på inflation under den kommande veckan

Ökat fokus på inflation under den kommande veckan

Veckan vi har framför består till stor del av tal från olika centralbanker – Poloz i Kanada på tisdag, Lagarde i Europe på onsdag och Powell i USA på fredag. Ändå är det Personal Consumption Expenditure (PCE) som blir veckans viktigaste ingrediens för marknaderna i USA. Detta kommer nämligen visa förändringar vad gäller priser på varor och tjänster, vilket är den mest använda metoden för den amerikanska centralbanken att mäta inflation på.

Vägen mot fredagens viktiga inflationsdata inleds idag med indikatorn för konsumenters känsloläge i Tyskland. I USA lär instabiliteten lugna ner sig en aning till följd av Memorial Day, så investerare bör inte förvänta sig allt för mycket rörlighet på finansiella marknader.

Kanadas riksbankschef Poloz talar

Poloz på Bank of Canada (BOC) talar på tisdagen inför senaten. Detta förväntas vara viktigt av ett par olika anledningar.

För det första har BOC nyligen inlett ett program för obligationsköpande, vilket följer samma steg som andra centralbanker världen över har tagit. Därför lär detaljerna om den kanadensiska centralbankens agerande påverka den kanadensiska dollarn (CAD).

För det andra avslutas Poloz mandat i juni. Han har lett banken sedan 2013, och då hans mandat upphör nästa månad spekuleras det nu i att han kan komma att uttrycka sina åsikter om hur tiden har sett ut och hur framtiden ser ut för BOC. Exempelvis satte Mario Draghi kurs för den europeiska centralbanken i samband med hans avgång 2019, något som förvisso senare kom att förändras av Lagarde på grund av coronavirus-krisen under första kvartalet av 2020.

Lagarde svarar på frågor vid Europeiska ungdomseventet

På onsdagen talar Christine Lagarde på Europeiska ungdomseventet. Då frågor förväntas komma från den virtuella publiken kan Euro-paren komma att röra på sig mer än vanligt.

Talet kommer handla om hur ECB hanterar coronavirus-krisen, ett känsligt ämne med tanke på att ECB:s APP-program nyligen utmanades av den tyska författningsdomstolen.

PCE och Powell avslutar veckan

Veckan avslutas med den viktigaste ekonomiska datan – PCE i USA. Prognosen visar en nedgång på -0,3%, vilket följer föregående månads nedgång på -0,1%.

Med tanke på de låga oljepriserna, vilka har påverkat ekonomin gradvis, lär lägre inflation, och kanske även deflation vara det som styr samtalet i USA under en tid framöver. Detta kommer sätta ännu större press på den amerikanska centralbanken då negativ ränta återigen kommer diskuteras.

Powells tal på fredagen avslutar den finansiella veckan. Talet är schemalagt efter Londons stängning och diskussionen vid Princeton’s Griswold Center for Economic Policy Studies kommer bli ett måste för investerare som planerar att vara aktiva under den kommande helgen.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.